AMERIKANSKE STYRKER GÅR TIL ANGREP MOT EN VIET CONG-LEIR NORD FOR TAY NINH I 1965. RAREHISTORICALPHOTOS.
AMERIKANSKE STYRKER GÅR TIL ANGREP MOT EN VIET CONG-LEIR NORD FOR TAY NINH I 1965. RAREHISTORICALPHOTOS.

Ordet som dreper

MUNNKURV: Maktovergrep, angrepskrig og massemord blir i dag utført uten at noen løfter en finger, siden all kritikk avfeies som «konspirasjonsteori».

Ola Tunander
Tunander er professor emeritus fra PRIO.
Email: ola@prio.no
Publisert: 03.06.2019

Angrepskrigermå alltid legitimeres i massemedia og i FN med argumenter som folkemord ellermasseødeleggelsesvåpen. Når kritikere i dag sier at nevnte argumenter blirbenyttet som påskudd for å gå til krig for regimeendring, omtales dissekritikerne som «konspirasjonsteoretikere». Etter det blir de stille. Kritikernetør ikke si noe mer, for ordet «konspirasjonsteoretiker» har fått omtrent sammestatus som ordet «jøde» hadde på 30-tallet. Ordet har blitt et våpen somamerikanske, britiske og andre lands eliter benytter seg av for å drepe enbegynnende motstand mot krig.

Det hari de siste årtier vært mange påstander i massemedia om hvorfor krigene iAfghanistan, Irak, Libya og Syria har vært legitime og nødvendige. Praktisktalt alle aviser og TV-kanaler – The New York Times, The Washington Post, CNNog BBC – hevdet i 2003 at den irakiske lederen Saddam Hussein haddemasseødeleggelsesvåpen, og i 2011 at Muammar al-Gaddafi ville gå til angrep motbyen Benghazi med folkemord som følge. Nå vet vi at dette var basert på «falskenyheter». Ansvarlige tjenestemenn og nye dokumenter har bekreftet at det somble sagt i media, var løgn. Det fantes ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak, ogdet fantes ingen trussel mot Benghazi, men det fantes amerikanere o briter, ogirakiske og libyske opposisjonelle som hadde produsert falske dokumenter for ålegitimere en krig. Vi vet nå omtrent hvem som produserte disse dokumentene –også de falske signaturene for å binde Saddam Hussein til et påstått kjøp avuran fra Niger, og vi vet fra avsløringen av Hillary Clintons e-poster atangrepet på Libya ikke dreide seg om å beskytte sivile. Vi vet også at løgnenefikk katastrofale følger, og at ingen er straffet for dette.

I hovedsak er all vesentlig sikkerhetspolitisk virksomhet hemmelig – og den holdes hemmelig i årtier. Stormaktene har enorme etterretningstjenester, og deres virksomhet er usynlig. Visepresident Harry Truman var for eksempel ikke informert om USAs atomvåpenprogram (med mer enn 100 000 ansatte) før han tok over som president i april 1945. Sentrale statshemmeligheter er ofte bare kjent av noen få, og de kan manipulere andres oppfatning og legge ned veto mot demokratisk fattede beslutninger. Dette er det vi nå kaller «The Deep State», et begrep jeg brukte allerede i 2004–2006, og som siden gjennom en kollega, Peter Dale Scott, kom til å få spredning i USA. President Donald Trump begynte å benytte begrepet, dog med en noe annen betydning. Det er samme type fenomen som finnes i mange land.

Da media på 80-tallet omtalte «russiske ubåter i svenske farvann», viste det seg at dette var amerikanske og britiske operasjoner for å teste svensk beredskap. Noen i «The Deep State» i Sverige visste det, men den svenske befolkningen og regjeringen ble ført bak lyset. USAs forsvarsminister Caspar Weinberger bekreftet disse operasjonene i 2000, og hans marineminister John Lehman fortalte meg at beslutningen ble tatt av en «deception committee» ledet av CIA-sjefen William Casey. Da en venn av meg spurte en av president Ronald Reagans nærmeste, Thomas Reed, om «deception-operasjonene», svarte Reed: «Ja, CIA driver med ‘deception’. Det er hva de gjør.» De sysler med å manipulere media og å lure fremmede, ikke minst allierte regjeringer. Og med USAs etterretningsbudsjett på 80 milliarder dollar per år kan man gjøre temmelig mye. Man kan lure regjering og befolkning trill rundt.


… OBS. teksten fortsetter …
Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.