Bestill sommerutgaven her

Oppslukt av det ytre

Helmut Newton – The Bad and the Beautiful
Regissør: Gero Von Boehm
(Tyskland)

FOTO / Fotograf Helmut Newtons kontroversielle kultstatus vedvarer lenge etter hans død.

For noen var Helmut Newton (1920–2004) feminist, for andre var han kvinnehater. Men mannen er ikke identisk med fotografiene sine. Som Susan Sontag sa i et TV-program (vist i filmen), er det ikke uvanlig at herskere elsker sine slaver, bødlene forelsker seg i sine ofre, og mange misogyne menn sier at «de elsker kvinner, men viser det på en ydmykende måte». Newton gjorde nettopp det. Men å si at han var kvinnehater, vil være en forenkling. Kompleksiteten i arbeidet til denne ekstraordinære mesterfotografen går langt utover dualismen av mennesket og arbeidet.

Vi kan ta hans historiske betydning som et eksempel: Dagens publikum kan lett identifisere bruken (og plasseringen) av kvinner som objekter i hans . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Avatar photo
Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Du vil kanskje også likeRELATED
Anbefalte

De vergeløse ansiktene

IRAN: Dette er en politisk film som har valgt thrillersjangeren for å utøve skarp samfunnskritikk mot Iran. I likhet med mange av dagens demonstranter i landet ble menneskene bak filmen møtt med drapstrusler og hatmeldinger fra det iranske regimet.

Faktiske og forestilte grenser

FILM FRA SØR: Jafar Panahis "No Bears" er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

Den politiske satiren

Oslo Pix: Med Gullpalme-vinneren Triangle of Sadness er svenske Ruben Östlund enda mer bitende satirisk – og mer direkte politisk – enn tidligere.

Forbildet som falt

Fortellinger om svindlere, fortrinnsvis fra virkeligheten, er lett å la seg fascinere av. For tiden er vi inne i...

En italiensk bildekavalkade

FOTO: Det skulle gå nærmere femti år før Paolo di Paolos datter fant bildene faren hadde tatt, og konfronterte ham med hans til da ukjente fortid som (italiensk) kjendisfotograf.

Arabisk film med politisk brodd

ARABISKE FILMDAGER: Spenningsfilmen Huda’s Salon retter et feministisk blikk på kvinners posisjon på det israelskokkuperte Vestbredden, mens det særegne familiedramaet Costa Brava, Lebanon omhandler Libanons pågående avfallskrise.