Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Oppslukt av det ytre

Helmut Newton - The Bad and the Beautiful
Regissør: Gero Von Boehm
(Tyskland)

FOTO: Fotograf Helmut Newtons kontroversielle kultstatus vedvarer lenge etter hans død.

For noen var Helmut Newton (1920–2004) feminist, for andre var han kvinnehater. Men mannen er ikke identisk med fotografiene sine. Som Susan Sontag sa i et TV-program (vist i filmen), er det ikke uvanlig at herskere elsker sine slaver, bødlene forelsker seg i sine ofre, og mange misogyne menn sier at «de elsker kvinner, men viser det på en ydmykende måte». Newton gjorde nettopp det. Men å si at han var kvinnehater, vil være en forenkling. Kompleksiteten i arbeidet til denne ekstraordinære mesterfotografen går langt utover dualismen av mennesket og arbeidet.

Vi kan ta hans historiske betydning som et eksempel: Dagens publikum kan lett identifisere bruken (og plasseringen) av kvinner som objekter i hans mest berømte verk.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Melita Zajc
Zajc er medieviter, forsker og filmkritiker. Hun bor og arbeider i Slovenia, Italia og Afrika.

Du vil kanskje også likeRELATED
Anbefalte

Foto / Helmut Newton - The Bad and the Beautiful (av Gero Von Boehm)Fotograf Helmut Newtons kontroversielle kultstatus vedvarer lenge etter hans død.
Norsk spillefilm / Gritt (av Itonje Søimer Guttormsen)Itonje Søimer Guttormsens Gritt er laget med en annen metode enn de fleste spillefilmer og er en fascinerende og sjeldent forfriskende norsk debutfilm.
Rusreformen / Vinden snur (av Kieran Kolle)Kanskje er det motstanderne av regjeringens rusreform som aller helst bør se dokumentaren Vinden snur, som følger tre aktivister fra Foreningen for human narkotikapolitikk.
DØdsstraff / Det finnes ingen djevel (av Mohammad Rasoulof)Berlin-vinneren Det finnes ingen djevel er et sterkt innlegg mot Irans statlige henrettelser og en moralsk kompleks skildring av å leve i et totalitært samfunn.
Dokumentar / Sea of love. Transforming Journey to Egypt (av Ashraf Ezzat)Oldtidens ægyptiske kunst og den senere sufi-traditionen har adgang til indsigter, som det moderne menneske efterhånden har glemt.
Fiskeindustri / . (av )USA importerer 91 prosent av all matfisk fra den andre siden av kloden, og fiskeinntaket er begrenset til fem sorter mens gamle kystsamfunn ligger i ruiner. I Kambodsja renskes havbunnen tom og gold av illegalt fiske fra Vietnam. Tematikken er dyster, men to ulike dokumentarer finner lyspunkter.