Grusomhetens teater

Oppgjøret med woke

WOKE / Krenkesamfunnet presser folk over til høyresiden, som vokser seg stor fordi folk føler seg fremmedgjort av woke og identitetspolitikk. Dessuten er venstresiden blitt mer interessert i å overvåke hverandre enn å danne felles front mot høyre. Er solidaritet og medfølelse med andres lidelse en begrenset ressurs?

Danby Choi argumenterer i sin siste bok Kanseller meg hvis du kan (Aschehoug 2023) mot woke-kulturen på liberalt grunnlag. Choi er en åpent homofil norsk-koreaner og redaktør i den nettbaserte kulturavisen Subjekt og tar utgangspunkt i terroranslaget mot de homofile i Oslo juni 2022. Choi fikk mange mot seg ved å støtte de homofile, men likevel være mot Pride. Han ble anklaget for å ha tilrettelagt for terror gjennom angivelige hatefulle ytringer mot Pride.

Hans diagnose av woke-fenomenet er klar: Sammenblandingen av «meninger, uttalelser og gjerninger truer ytringsfriheten fordi rommet for kritikk lukkes». Woke-paradokset består i at man under dekke av å være ‘tolerant’ og ‘inkluderende’ kan kreve en meningsmotstander «kneblet, sparket og kansellert». Choi viser til at 52 prosent av de unge unnlater å ytre seg i frykt for å bli frosset ut, ifølge rapporten UNG 2022 fra markedsanalysebyrået Opinion.

Choi knytter denne utviklingen til identitetspolitikken, som ifølge Store norske leksikon er «politisk virksomhet eller aktivisme som tar utgangspunkt i erfaringene og historien til en marginalisert gruppe mennesker, som regel en minoritet».

Utpreget politisk korrekt, overfølsomt

Woke-begrepet går langt tilbake i historien, men har endret karakter fra borgerrettsbevegelsens . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Eivind Tjønneland
Eivind Tjønneland
Idehistoriker og forfatter. Fast kritiker i NY TID. (Tidligere professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen.)

Relaterte artikler