Oppfordrer til ny fredsbevegelse


«En fredsaktivistisk organisert praksis er fraværende,» sier Marielle Leraand i Rødt til Ny Tid. Skal partiets hovedsak være kampen mot et Forskjells-Norge eller et forsøk på å gjenreise fredsbevegelsen? Leerand forteller at fredsbevegelsen har ligget så godt som død etter 2003.

Partiet Rødts tidligere nestleder og nå leder i kvinnepolitisk utvalg, Marielle Leraand, har klare tanker om hvordan fredsbevegelsen kan gjenreises: «Det krever at det er partier som faktisk prioriterer å bygge en fredsbevegelse. Det er det ikke i dag, og det inkluderer også Rødt.»

Leraand innrømmer at dette er en kritikk mot hennes eget parti, men at dette ikke er noen hemmelighet: «Her har jeg vært i opposisjon lenge og mener at vi skulle hatt en omdreining av fokus fra ‘kampen mot Forskjells-Norge’ til å forsøke å gjenreise fredsbevegelsen,» forteller hun. Hun viser til den spente verdenssituasjonen og savner et tydelig fredsengasjement:

«I den historiske situasjonen vi er i nå, og med den krigsfaren vi har hengende over oss, har vi behov for å bygge fredsbevegelsen i Norge og i Europa. Det er en enorm dissonans mellom den reelle politiske verdenssituasjonen og et organisert og synlig fredsengasjement.»

Ny Tid har flere ganger forsøkt å få partiets leder, Bjørnar Moxnes i tale, men han ville ikke kommentere saken.

«Hvem er fredsbevegelsen?»

Norge: krigførende stat. Leerand forteller at innvendingene hun oftest hører mot å prioritere fred, er at dette er noe som kan gjøres utenfor partiet: «Det er et godt argument, men man ville fått veldig god drahjelp fra et eller flere partier som satte den saken i front.»

Den tidligere nestlederen i Rødt trekker frem mobiliseringen som oppstod i forbindelse med invasjonen i Irak i 2003, som et eksempel på et aktivt partipolitisk engasjement:

«Medi …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Kaisa Ytterhaug
Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte