Opp av skyttergraven

Demokratene lover ny kurs og tverrpolitisk samarbeid etter valgseieren. Av Henning André Søgaard, demokratenes valgvake, Sheraton Hotel, Manhattan, New York, USA.
Democratic Senator Hillary Clinton of New York greets supporters after she won her 2nd term
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 09.11.2006
[valgvake] Ny Tid var til stede da New Yorks demokratiske delegater skålte i seiersrus tirsdag kveld. Med flertall i Representantenes hus er de på vei tilbake til lokale og nasjonale maktposisjoner, etter tolv år i skyggenes dal.

Superstjerne og forventet presidentkandidat Hillary Rodham Clinton langet ut mot den ekstreme polariseringen som har preget amerikansk politikk de siste årene, i sin takketale på valgvaken.

– Vi må jobbe sammen, ellers kan vi ikke bringe USA videre inn i det 21. århundre, tordnet hun til dundrende applaus fra hundrevis av tilhengere.

Hun henviste til Bush-administrasjonens «stø kurs»-politikk i Irak, som så langt har ført til nær 3000 drepte soldater, de fleste amerikanere. Men er tverrpolitisk samarbeid en reell mulighet i dagens politiske klima, selv etter denne ukens maktskifte?

Demokratiske politiske rådgivere Ny Tid var i kontakt med under valgvaken var ikke overveiende optimistiske. De pekte på at president George W. Bush helt siden han kom til makten kun har forholdt seg til sin egen erkekonservative base, uten å konsultere andre politiske fløyer. Men de innrømmet samtidig at maktskiftet kan endre Washingtons politiske dynamikk når det gjelder den upopulære krigen i Irak.

Mer enn 40 prosent av uavhengige og moderate velgere, deriblant mange tidligere republikanere, nevnte Irak som primærårsak for sin stemmegivning. Dette kan påtvinge en kursendring som inntil nå har vært utenkelig. Spørsmålet blir da hvorvidt makthungrige demokrater som ser frem mot presidentvalget i 2008, vil være villige til å inngå kompromisser.

I så fall må demokratenes Nancy Pelosi, som gikk til valg på løfter om mer samarbeid, overbevise kollegaene om at dette er nødvendig. Etter valgseieren som første kvinnelige flertallsleder i Representantenes hus, erklærte hun at «folk har fått nok av skyttergravpolitikk, og demokratenes seier betyr begynnelsen på mer samarbeid, og mindre polarisering».

En undersøkelseskommisjon ledet av tidligere utenriksminister James A. Baker III og demokraten Lee H. Hamilton, utarbeider for tida en rapport som tar sikte på å anbefale en ny kurs i Irak. Som svar har demokrater i Kongressen gjort det klart at de ikke akter å kutte finansieringen av Irak-krigen. Det kan tyde på at den nye Kongressens handlingsrom i forhold til kursendringen i Irak vil ligge i muligheten til å undersøke hva som gikk galt. Da snakker vi om åpne høringer, som ikke

har funnet sted så lenge Republikanerne har hatt flertall.

Presidentens team har signalisert at de vil jobbe med demokratene om en tverrpolitisk nasjonal agenda for å revidere andre sosiale spørsmål, blant annet nasjonale helseforsikringsordninger, noe Pelosi har sagt at hun vil sette høyt på sin dagsorden.

Uansett vil krigen i Irak forbli det mest presserende temaet i tiden framover. Bushs rådgivere har i lang tid indirekte innrømmet sine håp om at amerikanske soldater skulle vært på vei hjem da USAs befolkning gikk til urnene denne høsten.

Isteden er 150.000 fremdels der. Dersom dette ikke endrer seg raskt kan det bety to turbulente år i amerikansk politikk, uansett hvor samarbeidsvillig Pelosi viser seg å være.

Da Ny Tid gikk i trykken var det fortsatt usikkert hvem som fikk flertallet i Senatet.

Kommentarer