Ønsker vi et felles europeisk finansdepartement?


Bare fem prosent av de såkalte «hjelpepengene» til Hellas gikk til den greske økonomien. Resten er gått til finanskapitalen for å redde bankene.

Steigan har egen blogg på steigan.no, og skriver faste kommentarer i Ny Tid.
Email: palsteigan@gmail.com
Publisert: 2016-06-16

«Det er frekt å si at dette ikke handler om suverenitetsavståelse,» sa Sps Liv Signe Navarsete som kommentar til at Regjeringen vil ha Norge inn under EUs finanstilsyn samtidig som finansminister Siv Jensen påsto at dette «ikke handler om selvråderetten». 11. mai la Regjeringen frem et lovforslag om å legge det norske Finanstilsynet inn under EU. At det dreier seg om suvereniteten, burde være en avsluttet diskusjon. Regjeringen har selv lagt opp til at lovforslaget må behandles etter Grunnlovens § 115. Og den sier at det må minst tre fjerdedels flertall til i Stortinget for å overføre myndighet til internasjonale organer.

Regjeringen har tydeligvis hastverk i denne saken, som dreier seg om den største suverenitetsavståelsen siden vi ble medlemmer av EØS. Forslaget skal klubbes gjennom uten noen nasjonal diskusjon og uten konsekvensutredning, og det skal gjøres brennkvikt – før Stortinget oppløses i sommer.

Trygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet sier: «Det har blitt lagt veldig sterkt press fra Regjeringen. Vi fikk saken tirsdag og avholder høring i dag. Vi bruker mindre tid enn vanlig, enda finansministeren understreker at dette er en usedvanlig vanskelig sak som det har blitt forhandlet om siden 2009.»

Vi snakker altså om en så alvorlig sak at den krever tre fjerdedels flertall i Stortinget (med to tredjedeler til stede). Det handler om en stor reduksjon av norsk suverenitet, og den skal kuppes gjennom i rekordtempo. Dette minner sterkt om det kuppet Gro Harlem Brundtland gjennomførte da hun i sin tid undergravde det norske nei til EU-medlemskap ved å kuppe oss inn i EØS.

Arbeiderpartiet sitter helt stille i båten i denne saken. Partiet, som er det ledende partiet i Norge når det gjelder å avstå suverenitet, slik som det har gjort med EØS-avtalen, er naturligvis også for dette. Men partiet foretrekker å ligge lavt og la Regjeringen gjøre jobben, også for at storkoalisjonen i norsk politikk ikke skal bli altfor tydelig.

Abonnement kr 195/kvartal

Men hvorfor sånt hastverk? Skal vi skjønne det, må vi se på hva som skjer i EU akkurat nå. For dette lovforslaget er ikke hjemmeavlet. Det er ikke Norges behov som driver det frem. Derimot svarer det til EU-kommisjonens planer om en rask utvikling av den overstatlige og ikke-demokratiske kontrollen over Europa, ikke minst innen bank og finans.

Finanskrisen fra 2008 avdekket at den europeiske fellesvalutaen, euroen, står på et vaklende fundament. En felles …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

  1. Hvem har fordelene av denne monetære integrasjonen?
    Hva mener fagbevegelsen i Storbritannia om denne monetære integrasjonen?

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)