Omer får Ossietzky-prisen

Ny Tids Mohammed Omer (25) tildels årets Ossietzky-pris fra Norsk PEN for sin innsats for ytringsfriheten. Han ser den som et symbol på at undertrykkelsen av det frie ord ikke lenger aksepteres i Gaza.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Prises. Torsdag 12. november offentliggjorde den norske avdelingen av P.E.N., verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, at Ny Tids frilansskribent Mohammed Omer (25) fra Gaza-stripen får årets Ossietzky-pris.

Prisen deles ut mandag 16. november klokka 18 på Litteraturhuset i Oslo. Omer har de siste par årene skrevet frilansreportasjer for Ny Tid. I fjor skrev han blant annet om blokaden av Gaza, flere måneder før krigen startet. Omer har også skrevet kommentarspalter for Morgenbladet og jobbet for Norsk Folkehjelp i Gaza.

Generalsekretær Carl Morten Iversen i Norsk P.E.N. gleder seg over å ta imot Omer på Gardermoen mandag morgen.

− Mohammed Omer får prisen etter å ha måttet bøte for å ha brukt ytringsfriheten, og gjennom sin tilknytning til Norge, sier Iversen.

Ny Tid snakket onsdag med Omer på telefon fra USA, hvor han er på foredragsturné.

− Gratulerer med Ossietzky-prisen, Mohammed Omer. Hvordan føles det å ha vunnet?

− Jeg har ikke ord, for å være helt ærlig. Det er en stor ære, og jeg vil motta den på vegne av de 1,5 millioner palestinerne som bor på Gaza-stripen. Det viktigste er ikke at jeg fikk prisen, men at den kan bidra til å få sannheten om Gaza fram. Prisen er et symbol på at undertrykkelse av det frie ord ikke lenger aksepteres i Gaza. I korte trekk er Gaza den største tragedien i moderne historie.

− Du har skrevet artikler for Ny Tid. Hvorfor skriver du også for aviser i små land som Norge?

− Jeg dømmer ingen land ut ifra hvor store og mektige de er. Norge og nordmenn er en del av verden og universet, og jeg mener alle mennesker er likeverdige og fortjener å vite hva som skjer i Gaza. For å få til endring er det viktig at alle mennesker er opplyste. Dessuten har Norge vært initiativtakere og pådrivere for en løsning i Palestina-konflikten, og jeg ser fram til å komme for å motta prisen.

− Du kjenner til de norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse? Hva synes du om deres innsats i Gaza?

− Jeg har kjent Mads Gilbert og hans kollega lenge, og de har gjort en bemerkelsesverdig jobb i Gaza. Deres kombinasjon av profesjon og etikk er det største Norge har å være stolt av.

− Etter at du mottok prisen «Martha Gellhorn Prize for Journalism» i 2008, ble du sterkt mishandlet av israelske soldater? Hvordan har du det nå?

− Jeg får fortsatt tøff medisinsk behandling i Nederland. Legene snakker om å fjerne noen av ribbeina mine, men ellers har jeg det forholdsvis bra.

− Hva tenker du om situasjonen på Gaza nå som Obama er president i USA?

− Jeg befinner meg for øyeblikket i Washington, et par hundre meter unna Det hvite hus. Jeg må si det er mye likegyldighet her i USA for hva som foregår utenfor landegrensene. Her skal det liksom være fri presse, men media domineres av noen få, små grupper av mennesker, som ikke ønsker at sannheten om Gaza skal komme ut til folket. Amerikanerne er vakre og gode mennesker, men de trenger å høre sannheten. Derfor turnerer jeg nå USA og holder foredrag på universiteter. Det overrasker meg at majoriteten av studentene ikke vet hva som foregår i Gaza.

− Tror du Obama vil få til fred i Midtøsten?

− Det bekymrer jeg meg at så mange i verden lener seg på Obama for alt mulig. Fra Bangladesh til USA og Japan stoler folk på at han skal få til fred på jorden. Men han er bare ett menneske, og det er begrenset hva han kan få til alene. Det er ingen forandring i Gaza, og jeg må si det har sjokkert meg at Obama som første svarte president, har valgt å ignorere overgrepene på Gaza det siste året. Han har holdt munn, men jeg går ut ifra at det er visse lobbyister som står bak.

− Hva synes du om at Obama ble tildelt Nobels fredspris?

− Dette var en ny vending fra Nobelkomiteen. De gir nå prisen til en som ikke har oppnådd noe særlig konkret, men ønsker tydeligvis å motivere vinneren til å oppnå fred. For å være ærlig synes jeg ikke Obama har fått til noe ennå, men hvis motivet for prisen er å motivere ham, så synes jeg det er positivt. Men da synes jeg faktisk at alle i verden som har en drøm om fred, og spesielt de som har jobbet for fred fra undergrunnen, er prisen verdig. ■

Ossietzky-prisen

■ Ossietzky-prisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten.

■ Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november.

■ Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky (født 3. oktober 1889 i Hamburg, død 4. mai 1938).


---
DEL