Om tilhørighet


IDENTITET: Endelig kommer boken om hvordan det er å vokse opp mellom to kulturer, fortalt av norske tredjekultursbarn.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2019-11-07
       
Third Culture Kids
Forfatter: Aon Raza Naqvi (red.)
Forlag: Gyldendal, Norge

Begrepet Third Culture Kids ble lansert på 1950-tallet av de amerikanske forskerne John og Ruth Useem om barna til amerikanere som bodde i utlandet og som skapte en ny kulturell gruppe i landet de flyttet til. Third Culture Kids er boken om dagens Norge, der barn av førstegenerasjonsinnvandrerne, «71-erne» eller «fremmedarbeiderne», forteller om sine erfaringer med den tredje kulturen – som oppstår utenfor foreldrenes kultur og i møtet med den norske kulturen.

Siden foreldrene mine er født og oppvokst i Tyrkia og jeg i Norge, kan jeg selv velge min identitet. Jeg har valgt å identifisere meg som norsk, selv om jeg verken føler meg helt norsk eller helt tyrkisk – den tredje kulturen som oppstår, gjør meg til et tredjekultursbarn, som de andre unge menneskene i denne boken.

Rotløse barn

Third Culture Kids forteller historier fra de 29 ulike bidragsyternes oppvekst i Norge og minner om en sammenfattet dagbok med private barndomsbilder. Det er personlig, gjenkjennelig, modig, ærlig og rørende lesning. Dette er et manifest for identitet og fellesskap som svarer på alle fordommene i vårt langstrakte land. Jeg ser og leser om en gruppe mennesker som representerer samtiden og framtiden.

Jeg skulle ønske denne boken hadde kommet ut da jeg var 20 år gammel, midt i identitetskrisen og sårt trengte en definisjon på hvem jeg er og hvor jeg kom fra. Rotløshet og manglende følelse av tilhørighet er typiske problemer vi tredjekultursbarn opplever hele livet som får oss til å føle oss annerledes enn alle andre. Men selv om rotløsheten skaper en konstant uro, gir den også en enorm frihet – frihet til å høre hjemme hvor som helst.
Spørsmålet «Men hvor kommer du egentlig fra?» hører vi hele tiden. Hver gang jeg blir spurt, må jeg utlevere meg selv, hele bakgrunnen og livshistorien min, og det er alltid like slitsomt.

tredjekultursbarn
Pixabay

I boken står hver historie for seg. Det er én historie som skiller seg ut fordi den er skrevet under pseudonymet «Aisha», mens de andre bidragsyterne har oppgitt sitt ekte navn. Aisha er en delvis åpen lesbisk kvinne i trettiårene med somaliske foreldre, som skriver om hvor vanskelig det er å være «en svart, muslimsk og …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?