Om teknologi og kriminalitetsforebygging


Pre-Crime tar for seg forskjellige fasetter av statistisk basert krimforebyggende arbeid – fra det politi- og samfunnsfaglige, via teknologiske betingelser til praksis og virkning.

Email: sarixon@hotmail.com
Publisert: 2017-09-14
Pre-Crime
Regisør: Matthias Heeder & Monica Hielscher
(Tyskland)

Rutinerte kinogjengere vil dra kjensel på uttrykket i tittelen, fra det kriminalitetsforebyggende arbeidet i Spielberg-filmen Minority Report fra 2002. De som synes dette virker dystert, kan trøste seg med en kikk på den pensjonerte sheriff Jeff Bridges i David Mackenzies Hell or High Water fra i fjor: Han bruker sunt folkevett til å beregne hvor bankranerne vil slå til neste gang – med andre ord cowboyversjonen av det brødrene Eppes gjør i tv-serien Numb3rs fra 2005 (matematiker bistår politibror). Denne dokumentaren tar for seg forskjellige fasetter av denne statistisk baserte virksomheten. Det vinkles fra det politi- og samfunnsfaglige, via teknologiske betingelser til praksis og virkning. Vi får perspektivet til dem som er berørt av utviklingen, til politi som patruljerer belastede områder (som de vel alltid har gjort, nå også med data som anbefaler hvor det bør patruljeres – verre er det ikke), og til dem som opplever å bli forhåndsdømt eller trakassert av politiet. Spørsmålet er i hvilken grad teknologien er klanderverdig per se. Er det fordommer satt i system eller reelle forbedringer?

Det ville vært sløvt om ikke ordensmakten gjorde nytte av teknologi som allerede er i verktøykassen til fondsforvaltere og meteorologer.

Filmen viser kanskje ikke all verdens nytt for den som leser en avis i ny og ne, men gir noen vesentlige betraktninger om utviklingen. Produksjonsdesign, snerten grafikk og ditto lydeffekter får Pre-Crime til å likne en gjengs kriminalfilm: smått anmassende, men uten å utarte. Til tross for innslag av redramatisering er det langt igjen til National Geographic, for å si det slik, selv om noen fenomenalt malplasserte fuzzgitarer til rulletekstene sender assosiasjonene i den retning. Men før dét har vi fått anledning til å reflektere over prisen for økt sikkerhet.

Statistikk vs. virkelighet. Det blir et spørsmål om de rette prosedyrer for å motvirke maskineriets svakheter. En fransk sosiologiprofessor tilrår spørsmål om hvorvidt utviklingen hindrer ordensmakten i å misbruke sin stilling, og i hvilken grad algoritmene påvirker forholdet mellom politi og publikum.

De fleste av oss ville nok blitt lange i maska om vi ble oppsøkt av en bekymret …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal