Lettre à Theo Regissør Élodie Lélu

Om migrasjonens filmskaper


MIGRASJON: I Lettre à Theo («Brev til Theo») utforsker regissør Élodie Lélu den avdøde greske filmskaperen Theo Angelopoulos’ visjoner og arbeid knyttet til flyktningkrisen i Hellas.

Sevara Pan er skribent, basert i Berlin.
Email: sevarapan@googlemail.com
Publisert: 2019-05-27
Lettre à Theo

Élodie Lélu (Belgia)

En av Hellas’ fremste regissører Theodoros «Theo» Angelopoulos døde i januar 2012, på settet til filmen han aldri rakk å fullføre. Fiksjonsfilmen The Other Sea skulle være en fortelling om smuglingen av migranter og deres ankomst til den greske havnebyen Pireus, kort tid før dette fiksjonsscenariet ble til virkelighet i Hellas.

I Lettre à Theo, som hadde sin verdenspremiere ved fjorårets DOK Leipzig, oppsøker den franske regissøren Élodie Lélu Angelopoulos’ ufullførte film i erindring om deres prosjekt og samarbeid, som på flere måter var profetisk for dagens situasjon i Hellas.


[ntsu_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=EzscztCfBmk

En filmdagbok

Lélus film er som en dagbok. Hver dag vender hun seg til avdøde Theo og funderer over hans visjoner og anstrengelser som «migrasjonens filmskaper». Lélu beskjeftiger seg med Angelopoulos’ verk gjennom hele dokumentaren. Utdragene fra filmene hans fletter hun behendig sammen med sine egne dokumentaropptak. Hun ønsker ikke å misbruke ordene hans, og lar av og til Angelopoulos tale for seg selv gjennom sine filmer.

Lettre à Theo er tro mot Angelopoulos’ ledemotiver og behandler temaene som har dukket opp i mange av arbeidene hans – begreper som både eksterne og interne grenser, eksil og søken etter et sted man kan kalle hjem.

For tusenvis av mennesker som flykter fra krig og fattigdom, er
Hellas blitt «et stort venterom».

Angelopoulos’ personlige visjoner, som kommer til uttrykk i alle hans filmer, preger de tematiske valgene så vel som det kinematografiske språket. Linjer – iblant mindre statiske og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)