Bestill høstutgaven her

Om djevelen og alt hans vesen


East West Reflections on Demonization: North Korea now
China next?
Forfatter: Geir Helgesen , Rachel Harrison
Forlag: NIAS Press (Danmark)

ØST-ASIA: Nord-Korea har vært gjenstand for vedvarende sverting i den grad at de minste forsøk på å nyansere bildert umiddelbart skytes ned. Er dette en bok som vil provosere presse, politiske påvirkere og forskere?

Direktør Geir Helgesen ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) har sammen med professor Rachel Harrison fra SOAS, University of London, invitert en rekke særs kompetente bidragsytere til å se på fenomenet «demonisering» i boken East-West Reflections on Demonization. Dette skjer ikke minst i lys av pressens og statslederes behandling av den nå – utrolige – 70-år lange konflikten på Den koreanske halvøy og spenningen i Øst-Asia.

Jeg ble først oppmerksom på NIAS da NRK en morgen intervjuet Helgesen. Han skilte seg ut med en mer nyansert betraktning enn den brede sverte-penselen som jeg hadde vent meg til om det lukkede Nord-Korea og krigshistorien på halvøya. Da jeg ivrig slo på nyhetssendingen senere den dagen, var Helgesen luket bort. Nå var det kjente kommentariatet på plass og gjentok fortellinger om det rare og farlige Nord-Korea med sine atomvåpenraketter, vold mot egen befolkning, brodermorder-diktator, fordummende propaganda og selvpåført sult …

Idet jeg skriver dette avsnittet, ser jeg for meg leserens reaksjon om at jeg som kritiker er en hjernevasket, kontrær prokommunist som vil applaudere alt som kommer fra Nord-Korea. Vi befinner oss med andre ord midt inne i det som siste bok fra NIAS er opptatt av, demonisering.

Demonisering

La det være sagt med en gang: Denne sårt etterlengtede boken er en befriende mobilisering av tunge akademiske og erfaringsbaserte forskere og skribenter som tar for seg det oversette stebarnet «sanne fortellinger om Øst-Asia».
. . .

Kjære leser. Du kan lese artikler fritt via en leserkonto basert på din epost. (Om du er abonnent allerede, logg deg inn.)

John Y. Jones
Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker