Oljeindustrien er roten til alt ondt


PENGER OG OLJE: Blander du korrupsjon og skurkestater med den rikeste og mest ødeleggende industrien i verden – oljeindustrien – er resultatet en eksplosiv miks.

Eckhoff er fast anmelder for Ny Tid.
Email: ranveig.eckhoff@posteo.net
Publisert: 2020-02-06
       
Blowout

I boken Blow-out beskriver TV-programleder og politisk kommentator Rachel Maddow et innfløkt nett vi vil omkomme i – om vi ikke bryter ut av det. Det handler om big oil og gass, et monster hvis eneste mål er penger. Dessverre er det slik at verken økonomiske eller samfunnsmessige interesser fremmes der pengene tjenes ved hjelp av grådighet, løgnaktighet og kriminalitet.

Går over lik

Maddow er en kjent stemme i USA, gjennom den amerikanske nyhetskanalen MSNBCs The Rachel Maddow Show (alt er show i Amerika). I bokform gir hun oss et innblikk i hvordan den mest profitable industrien i verden, olje- og gass-industrien, går over lik for å nå sine mål. Alle «petrostaters» leder, Vladimir Putin, som har landets (sin egen) ære og (penge)makt først og sist på programmet, er trolig den som synliggjør det best. Putins politiske oppskrift er som kjent eliminering av politiske opposisjonelle (Boris Nemtsov, Aleksandr Litvinenko), ødeleggelse av konkurrenter (eksempelvis Russlands tidligere rikeste mann, oligark og Yukos-sjef Mikhail Khodorkovskij, som nå lever i eksil), stratosfærisk oljepengebruk for å vise verden hvem som er størst av alle, nemlig Vladimir, kongen av Sotsji-OL – alt dette toppet ved annektering av Krim og misbruk av sivilkledde soldater i Ukraina. Dette gjorde det nødvendig for Putin å alliere seg med likesinnede på forretningsfronten, da han var blitt en paria hos Vestens demokratier.

Trump, Tillerson og Putin

Blowouts største fortrinn ligger i mengden av klargjørende fakta. Noen eksempler fra boken: samarbeidet mellom det russiske olje- og gass-selskapet Rosneft og gigantfirmaet ExxonMobil, ledet av den amerikanske oljemagnaten RexTillerson; en mann så styrtrik at DonaldTrump utnevnte ham til utenriksminister. Ved Tillersons hjelp skulle Russland øke sin olje- og gassvirksomhet blant annet i arktiske strøk, en høyst kontroversiell affære. Putin trengte vestlig teknologi og kunnskap, …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?