Da Oliver møtte Vladimir


Gjennom fire timelange episoder har Oliver Stone intervjuet Vladimir Putin. Disse enestående møtene har resultert i et særegent og severdig portrett av en av vår tids mest utholdende statsledere.

Email: mail@tuesday.dk
Publisert: 2017-08-18
Dokuserie: The Putin Interviews

Oliver Stone (USA)

Den amerikanske filmskaperen Oliver Stone har laget et fire timer langt intervju med Russlands president Vladimir Putin. Opptakene er gjort ved flere anledninger, og på mange ulike locations, mellom 2015 og 2017.
Som forventet har mottakelsen vært svært blandet. Av enkelte blir Stone beskyldt for å skjønnmale en russisk tyrann som ikke tar fem øre for å manipulere presidentvalg i USA, mens andre mener at han har gjort demokratiet en stor tjeneste. Den britiske avisen The Guardian kaller intervjuet en seier for Stone.

Putin snakker, Stone lytter … så godt han kan, både til Putin og til mannen som sitter ved siden av ham selv og simultanoversetter presidentens ord. Jeg føler en viss medlidenhet med Oliver Stone, som åpenbart har problemer med å forstå umiddelbart hva Putin sier – i tillegg til å vite hvordan han skal reagere. I alle fall når det dreier seg om seriøse saker; verdenspolitikk, Ukraina, Krim. Putin-intervjuene er ikke kritiske intervjuer.

Stone har blitt beskyldt for å skjønnmale en russisk tyrann som manipulerer presidentvalg i USA.

Putin er stadig til stede som en russisk supermann, en som spiller ishockey etter å ha lært det som 60-åring; som forteller om hvordan han trener og svømmer hver dag; og som blir rørt når han nevner at han er bestefar. Utenom akkurat dét lille glimtet av emosjon mister Putin aldri kontrollen, og Stone lar ham snakke – slik han har lovet. Begynnelsen av intervjuets del to handler om at USA i 2002 trakk seg fra ABM-avtalen (Anti-Ballistic Missile Treaty) etter 30 år. Putin gir uttrykk for skuffelse over den beslutningen, og engstelse for «balansen» dersom NATO fortsetter å utplassere raketter rundt grensene til Russland. Det betyr at «vi må respondere». Det er rundt dette tidspunktet at Stone inviterer sitt intervjuobjekt til å se Dr. Strangelove. Filmteamet filmer Putin mens han ser den. Ingen reaksjon, men tolken koser seg med Peter Sellers.
Putin snakker lenge og engasjert om «balanseproblemet». Hvem startet det hele i Georgia? Hvem sto bak oransjerevolusjonen i Ukraina? Det var befolkningen på Krim som avgjorde at de ville være en del av Den russiske føderasjonen; vi ville ikke at Assad skulle få samme «behandling» som Saddam Hussein og Gaddafi, og det er derfor vi gjør det vi gjør med fokus på å slåss mot IS – og så videre. Det er velkjent hva den russiske presidenten mener om disse sakene. Han snakker, han …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement kr 195/kvartal