REUTERS/Ricardo Moraes

OL ble aldri noe grønt løft for Rio 

Til tross for lite som skjedde i Rio, hentet Munduruku-folket i Amazonas hjem en viktig seier.

Avatar
Email: runareporter@gmail.com
Publisert: 15.09.2016

Den 4. august avslo det brasilianske miljødirektoratet Ibama søknaden som ville ha åpnet for byggingen av et nytt, gigantisk vannkraftverk på Tapajós-elven i delstaten Pará. Dagen etter var hele verdens øyne rettet mot Brasil og åpningsseremonien under sommer-OL i Rio de Janeiro. Regnskogbevaring og miljø sto sentralt i den fargerike seremonien, men det kan likevel ikke sies at årets olympiske sommerleker ga noen grønn gevinst til Brasil.

I Amazonas, tusenvis av kilometer lenger nord, var det det korrupsjonsbefengte og statskontrollerte selskapet Eletrobras som ville demme opp Tapajós-elven og bygge et anlegg med en kapasitet på 8000 MW strøm. Til sammenlikning produserer Norges største vannkraftverk Tonstad kraftverk i Sirdal i Vest-Agder 960 MW, mens verdens tredje største vannkraftverk, Belo Monte som også ligger i delstaten Pará, har en kapasitet på 11 233 MW strøm.

Tvangsflytting. Områdene rundt Tapajós-elven ble en gang kalt Mundurukania, og dette var Munduruku-folkets territorium. Men helt siden den første kontakten med portugiserne i det 18. århundre, har Munduruku-indianerne måttet kjempe hardt for å få den brasilianske staten til å anerkjenne urfolkets rettigheter til området, som har vært hjem for deres forfedre gjennom århundrer. Hvis demningen hadde fått grønt lys, ville urfolk ha blitt tvangsflyttet, og dette ble også lagt til grunn i avslaget. I dag teller Munduruku-folket rundt 12 000 personer.

«Vi er …… OBS. Se under …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)

Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.