Militærøvelse i Hafr al-Batin, Saudi-Arabia. FOTO: AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE

Økt militært forbruk i 2015


Etter flere år med redusert militært forbruk steg utgiftene brukt til militære formål med én prosent – til 1676 milliarder dollar – i 2015.

Email: fredrik@fredslaget.no
Publisert: 2016-04-14

Tirsdag 5. april 2016 la Stockholms internasjonale fredsforskningsinstitutt (SIPRI) frem sine årlige tall for verdens militære forbruk. For første gang siden 2011 ble det registrert en økning i det globale forbruket. USA er fortsatt landet i verden med desidert høyest militært forbruk, fulgt av Kina, Saudi-Arabia og Russland. USAs forbruk på 596 milliarder dollar tilsvarer forbruket til de neste åtte landene på listen.

Redusert forbruk i USA. De militære utgiftene i USA har vært på vei nedover de siste årene, og denne utviklingen fortsatte også i 2015. Det er imidlertid tegn til at den nedadgående trenden i forbruket er i ferd med å stabilisere seg.
«De militære utgiftene ble kuttet i USA for å redusere budsjettunderskuddet og på grunn av tilbaketrekking av styrker fra Afghanistan og Irak,» sier lederen for SIPRIs prosjekt for militært forbruk Sam Perlo-Freeman. «Men nå mener mange i Kongressen at kuttene har gått for langt, og det er …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal