Våren 2017: Økonomikrise på trappene

Mye tyder på at verden står overfor en økonomisk kollaps som kan inntreffe i løpet av første halvår 2017. 

FOTO: U.S. National Archives and Records Administration, off. eiendom, commons.wikimedia.org.

Clif High er en eksentrisk amerikaner som har brukt de siste 25 årene på utvikling og bruk av metadata. High samler inn og analyserer store datamengder med kommunikasjon på internett, altså hva titalls millioner mennesker snakker om, for å kunne «se inn i fremtiden». I månedene før det amerikanske presidentvalget fortalte analysene at Trump i realiteten aldri lå bak Clinton, og at han ville vinne valget.

Highs analyser viser også at verden står overfor en økonomisk kollaps, og at den kan inntreffe i løpet av første halvår 2017. High og hans analyser er omdiskutert. Vi trenger imidlertid ikke High for å påvise at en økonomisk kollaps er nært forestående.

Sannheten er at verdens bank- og finansinstitusjoner allerede er håpløst insolvente. Antall misligholdte lån i italienske banker er på mellom 15 og 20 prosent, hvilket betyr at bankene ikke kan reddes i en tilspisset situasjon. Europas bankvesen holdes i live ved hjelp av kunstig åndedrett gjennom TARGET2-systemet, altså ved stadig innsprøyting av kortsiktig likviditet fra Den europeiske sentralbanken – i realiteten av Deutsche Bundesbank. Tyskerne sitter selv på en «udetonert bombe»: Deutsche Bank, Europas flaggskip, er i dag vurdert av sine aksjonærer som en konkurskandidat. I hemmelighet forsøker de profesjonelle investorene å få pengene sine ut av banken. Ryker DB og DBs gigantiske derivatportefølje på cirka 40 000 milliarder euro (tilsvarende ufattelige circa 50 prosent av verdens BNP), vil alle de andre storbankene i Europa og USA med stor sannsynlighet falle som dominobrikker. Da går DNB og det norske bankvesen med i dragsuget.

Verre enn 2008. I et intervju forleden dag med sveitsiske SonntagsBlick gikk Oswald Grubel, den tidligere sjefen i storbankene UBS og Credit Suisse, hardt ut og kritiserte sentralbankene og deres manipulasjon av markedet og banksystemet. Grubel mener bruken av oppblåste balanser, enorme derivatporteføljer og utstrakt egenhandel, samt negative renter, representerer «masseødeleggelsesvåpen», at sentralbankene har krysset «point of no return» og at en «krasjlanding er uunngåelig».

Ny Tid tok kontakt med finansekspertene Kyrre Aamdal i DNB, Harald Magnus Andreassen i Swedebank og Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen. Vi har ikke hørt noe fra de to førstnevnte, men Andreassen i Eika Gruppen svarte slik på vårt spørsmål om det er regelrett fare for en nedsmeltning av det europeiske banksystemet: «Ja, fordi lån som bare videreføres til nær null i rente uten avdragsplikt, blir lån der man ikke helt vet hva verdien er. Låntagerne legger seg til en måte å leve på eller drive butikk på, som fordrer at det aldri betales ned noe som helst.» 

Den amerikanske finansguruen Jim Rikards oppsummerer det slik: «Vi kommer før eller senere til å få en økonomisk katastrofe som er mye større enn den i 2008. Vi har fått to advarsler. Denne gangen er det game over

Politikere til salgs. Det er viktig å forstå at en økonomisk kollaps dreier seg om en velstands- eller formuesoverføring – noe som innebærer at noen vinner veldig mye, mens andre taper alt. Velstandsoveføringen har pågått i flere år allerede. Nullrente-regimet som våre politikere og sentralbankene har ansvaret for, har medført at de som er uansvarlige og stadig bruker mer penger med lånte midler (altså kjøper dyrere hus, flatskjermer og mobiltelefoner på kreditt), er «vinnere» – mens de som sparer og viser måtehold, er taperne. De største taperne er antakelig pensjonister og pensjonsfond som har tilnærmet lik null avkastning på sparemidlene sine. Faren for at morgendagens pensjonister ikke får pensjonen sin er stor. Det tar lang tid før sparerne forstår at de har blitt snytt av uansvarlige politikere og banksystemet, om de noen gang forstår det. Kommende generasjon er også tapere, fordi de blir sittende igjen med regningen fra tidligere generasjoners løssluppenhet med lånte penger.

Den økonomiske kollapsen Ricards snakker om, skjer mye raskere enn ovennevnte plyndring av ansvarsbevisste sparere. Som tidligere i historien vil det være de fattige og middelklassen som sitter ribbet tilbake, selv når banker og finansinstitusjoner går overende. De som står bak disse institusjonene, sørger alltid for å benytte kollapser til å berike seg selv enda mer på vår bekostning. Som en fugl Føniks, med våre politikers velsignelse og uten at folket helt forstår det, vil det ypperste av pengemakteliten stige enda rikere opp av asken, med enda større makt enn før – hvis vi finner oss i det.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

1 kommentar

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.