Bestill sommerutgaven her

Økonomien bryter sammen

Økonomisk kollaps fører alltid til økonomisk unntakstilstand – fra Romerrikets fall til dagens borgerkrigliknende tilstander i Venezuela. 

Alle kriger, inklusive første og andre verdenskrig, var også i stor grad forårsaket av økonomiske anliggender. Friheten er alltid den store taperen når økonomisk kollaps inntreffer. Demokrati erstattes av autoritære og totalitære krefter. Vi kan reise til Nord-Korea eller Cuba for å se hvordan vedvarende økonomiske kollapser fortoner seg i disse sosialistiske eller fascistiske «paradisene» (kjært barn har mange navn), eller vi kan ta turen til tidligere president Chavez’ Venezuela, som norske og internasjonale sosialister så sent som for åtte år siden proklamerte som «drømmestaten». Mon tro hva Heikki Holmås og Audun Lysbakken har å si om dagens Venezuela, der butikkhyllene er tomme og folk plyndrer og dreper hverandre for å overleve? Inflasjonen er skyhøy – mange hundre prosent på årsbasis. For alle praktiske formål er pengeenheten bolivar verdiløs, og de som vil ha det aller nødvendigste til livets opphold, må handle på svartebørsen med amerikanske dollar.

Som på Cuba er det politiet og det militære som forsøker å holde en viss orden når samfunnsmaskineriet bryter sammen som et resultat av en feilslått økonomisk politikk. For å se hva pengetrykking gjør med et lands gjeldsnivå og valuta kan vi reise tilbake i tid til Weimarrepublikken i 1923 eller til Zimbabwe i nyere tid, der 1000 milliarder Zimbabwe-dollar var nok til et kneippbrød. Felles for alle disse totalitære regimene er økonomisk sammenbrudd etterfulgt av samfunnsmessig sammenbrudd. Frihet og menneskerettigheter erstattes av despoti, politi og militærmakt.

Se hovedsaken her: «Økonomikrise på trappene»

Hans Eirik Olav
Olav har lang fartstid fra finansverden bak seg.

Du vil kanskje også like