Økologisk økonomi og utopienes lovsang


ØKO-ØKONOMI: Økonomi-professor Ove Daniel Jakobsen er like vilter i tankene som Nordlands natur er vill og mangfoldig. I hans 12. bok skal utopiene frelse oss.

Kroglund er kritiker og skribent.
Email: andrewkroglund@gmail.com
Publisert: 2020-01-09
       
Økologisk økonomi – Et perspektiv fra fremtiden
Forfatter: Ove Daniel Jakobsen
Forlag: Flux Forlag, Norge

Jakobsen er professor i økologisk økonomi ved Senter for økologisk økonomi og etikk ved Handelshøgskolen i Bodø. Mange har reist til Bodø og kommet entusiastiske derfra etter å ha fått innsikt i grunnleggende økologisk filosofi og økonomi. Men får Jakobsen gjenhør blant andre økonomer – og i næringslivet? Kanskje, kanskje ikke.

En alternativ tenker

Økonomiens eneste gyldige mål er å betjene livsprosessene i alle slags sosiale og økologiske systemer, skriver Jakobsen. Det er en påstand stadig flere blant oss nå nikker anerkjennende til. Det skulle bare mangle, etter klimapanelets mange rapporter samt ulike studier om tap av naturmangfold. Det kan være grunn til å hevde at det går utforbakke, og at det økonomiske systemet er sterkt medskyldig i det.

Trøsten er da at økonomiske systemer er laget av oss og …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn