Bestill høstutgaven her

Økologi som en ny form for overlevelseskunst

Rediscovering Earth. Ten Dialogues on the Future of Nature

NATUR: En avgjørende innsikt er at skjebnen til truede arter i naturen blir avgjort i kulturen, av menneskenes oppmerksomhet og verdier – slik vi eksempelvis overspiser og overforbruker.

Å være verdensborger i dag er noe helt annet enn det var for gamle dagers kosmopolitter, som følte at hele verden var deres hjem. Dagens verdensborger må utvide perspektivet: Han må føle at universet er hans hjem, i alle fall om vi følger tankene til den norske filosofen og skribenten Anders Dunker, som er bosatt i Los Angeles. Mennesket må ta rollen som jordens bevissthet, tolke planetens signaler og biosfærens tilstand. Vi må forstå miljøkrisens betydning for klodens og sivilisasjonens fremtid. Det er et enormt prosjekt som knapt er i gang. Like fullt: Dunker hiver seg utpå.

Men trenger vi flere bøker om natur, miljø og klima – er ikke markedet snart mettet? En oversettelse til engelsk av en bok som kom på norsk i 2019, overbeviser meg om at det tvert imot er behov for flere bøker som graver i temaet. . . .

Kjære leser. Åpne flere frie artikler med en ny/eksisterende leserkonto. (Har du abonnement logger du inn her.)

Andrew Kroglund
Kroglund er kritiker og skribent. Dessuten generalsekretær i BKA (Besteforeldrenes klimaaksjon).

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Flere bøker