Filmskaper Elsa Kvamme har tidligere gått i lære hos Eugenio Barba. Nå har hans Odin Teatret fylt 50 år, og Kvamme har vendt tilbake – denne gangen med kameraet i hånden.

Det umuliges kunst

Elsa Kvamme

Norge

«Vårt teater består av mislykkede individer,» har Eugenio Barba uttalt om Odin Teatret. Et teater grunnlagt av folk ingen ville ha. De utstøttes teater. Ugresset.

Ingen ville ha regissør Barba, selv etter studier hos legendariske Jercy Grotowski i Polen. Da laget Barba sitt eget teater, og skuespillerne fant han hos dem som fikk avslag på Statens teaterhøgskole. I Oslo by var teatret ikke velkomment, så de søkte ly i danske Holsterbro og har blitt der siden. Nå har Odin Teatret blitt 50 år, og er ønsket og beundret over store deler av verden. Barba har blitt æresdoktor ved 13 universiteter – blant annet i Havanna, Warszawa, Hong Kong og Buenos Aires.

Tro mot seg selv. Jeg blir rørt når jeg ser Odin Teatrets forestillinger. Rørt fordi de er så tro mot sitt eget uttrykk, så tro mot noe de tror på; så fjernt fra ironien, så uredde, så våkne, så politiske, så ville, så varme, så forbannet dyktige i alt de gjør. Deres sceniske økologi, hvordan alt henger sammen med alt, virker frigjørende. Deres tilsynelatende fulle frihet fra kvelende trender kjennes livgivende. Vi kommer ikke til å se Odins utøvere sprade nakne rundt på scenen fordi man gjør det i Berlin eller Belgia. De kommer ikke til å bruke video eller prate i mikrofon fordi det er trendy akkurat nå. De kommer ikke til å onanere eller spy på scenen kun for overskridelsens skyld. De gjør det de gjør fordi de må. Fordi verket tilsier det. Fordi visjonen krever det.

Ja, jeg blir rørt. Rørt av deres egenart og at de i over 50 år har klart ikke bare å overleve som fri scenisk gruppe, men også vokst, fornyet og utviklet seg. Da jeg så Det kroniske liv på Black Box i 2015, ønsket jeg at forestillingen aldri skulle ta slutt. Den følelsen.

Elsa Kvamme har laget film om dette teatret med hovedvekt på Eguenio Barbas virke. Det er forståelig. Det er han som er visjonæren og teatrets ubestridte leder. Mannen har nylig fylt 80 år og utstråler en kraft, varme og vilje som er ubeskrivelig inspirerende. Filmen heter Det umuliges kunst og hadde premiere på Porsgrunn Internasjonale Teaterfestival i juni i år.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.