Bestill sommerutgaven her

Leder: Obama-inspirasjonen

Ikke uten grunn er euro-amerikanske Barack Obama mer populær i Norge og Europa enn i USA. Her er tallene som forklarer hvorfor.

Send din reaksjon til: debatt@nytid.no eller dag@nytid.no

Følg Dag Herbjørnsrud på www.twitter.com/DagHerbjornsrud

Seierstalen:

«Vi tror på et generøst USA, på et følelsesbasert USA, på et tolerant USA – åpent som det er for drømmene til en innvandrers datter… Våre universiteter, vår kultur, misunnes av en hel verden, men det er ikke dette som gjør at hele verden kommer til vårt land. Det som gjør USA eksepsjonelt, er båndene som holder sammen den mest mangfoldige nasjonen på jorda, troen på at vår skjebne er delt – vissheten om at dette landet bare fungerer når vi aksepterer visse forpliktelser overfor hverandre og overfor framtidige generasjoner…»

- annonse -

Dette utdraget fra seierstalen til Barack Hussein Obama II (51), holdt i Chicago natt til onsdag 7. november 2012, er kanskje det beste beviset på hvorfor han igjen vant et presidentvalg i USA. Ingen levende politiker har som ham klart, ved hjelp av en unik retorisk og oratorisk gave, å spinne fram et edderkoppnett der folks felles håp, drømmer og visjoner klistrer seg skjørt fast i et blafrende nattemørke – som var våre tanker flygende insekter som kollektivt søker mot lyskjeglen, før de fanges i den sirlige veven som edderkoppmannen på magisk vis har spunnet usynlig ut for oss – vår felles felle, rett foran våre øyne.

Obamas innenrikspolitikk har i praksis ikke vært så annerledes enn den Bill Clinton og andre demokrat-presidenter har stått for.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte