Nyttig og fancy leksikon

Innbydende og oversiktlig om 100 års norsk platehistorie.

Ny Tid

Det er et ganske voldsomt prosjekt Jan Eggum og folkene bak det nyutgitte Norsk pop- og rockleksikon har kastet seg over: Å presentere den definitive alfabetiserte katalogen over norsk populærmusikk fra 1905 fram til dags dato, med hovedvekt på rock og pop, men også med plass til revy, viser, noe jazz og klassisk. Ikke desto mindre er det et innbydende, oversiktlig og fancy ettbindsleksikon som foreligger, og billedmaterialet spiller en opphøyet rolle i så måte. Det har visstnok tatt ti år å lage dette, så resultatet er nok kjærkomment blant mange, særlig platesamlere.

Som en minnebok

Først og fremst er dette nyttig som oppslagsverk for norsk musikk. Hver artikkel inneholder referanser eller linker til andre artister eller personer som er omtalt andre steder i boka, og du burde stort sett kunne finne det du leter etter. Men å bla i dette verket er også som å bla i en minnebok, der du både får et gjensyn med artister du en gang digget (og som du helst ikke vil innrømme eller snakke for høyt om), og innblikk i artister eller utgivelser det er grunn til å stifte nærmere bekjentskap med.

For øvrig er det nyttig at hver artikkel er utstyrt med artistens diskografi (riktignok begrenset til album), selv om det egentlig er en selvsagt ting i en sammenheng som dette.

Musikkjournalistisk

Dette er ikke en bok man egentlig leser så nøye, og det er vel heller ikke hensikten. Det er et oppslagsverk. Detaljkunnskapen kan i mange tilfeller ta overhånd. Hvor viktig er det for eksempel å oppgi fødselsdatoer til enkeltartister? Og er man først fiksert på detaljer, skal det nok en del til for å unngå faktiske feil. Men jeg tror vi skal overlate til andre nerder og samlere å lete etter dem. For en mer moderat platesamler som undertegnede er det vanskelig å få øye på annet enn ubetydelige, kosmetiske feil.

Dette er musikkjournalistenes ettbindsleksikon, og det kan man tydelig se av kriteriene for utvalget artister. Redaktørene har valgt musikk som har oppnådd en viss popularitet i løpet av de hundre årene som er i fokus her. Og, kan vi føye til: Som har fått en viss medieomtale i løpet av karrieren. Det er gjerne en sammenheng der.

Til slutt: Et problem er selvsagt at mange av artistene som er omtalt kommer med nye utgivelser, og nye band og enkeltartister popper opp som paddehatter. Mange av historiene må skrives om. Skal det komme en oppdatert og revidert versjon om fem eller ti år?

Kommentarer
DEL