Nytt mord på bondeleder

De paramilitære gruppene på den halvføydale brasilianske landsbygda har nå sin egen liste over jordløse som skal drepes. Samtidig blir president «Lula» de Silva stadig sterkere kritisert av de fattige.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Skudd etter skudd av ulike kalibre trengte inn i ryggen på Francisco Nascimento de Souza. Sammenlagt trengte blodet seg ut av åtte forskjellige kulehull i skjorta hans.

Francisco ble det første offeret for de jordløse på en mordliste som inneholder sju MST-ledere i den brasilianske delstaten Paraná.

Den 27 år gamle bondelederen ble skutt 4. august da han var på vei på sin motorsykkel til bosettingen «El Asentamiento Nuestra Señora Aparecida», hvor han bodde sammen med sin familie.

Ifølge José Damasceno, som tilhører ledelsen av MST (bevegelsen av jordløse bønder) i Paraná, betales hvert mord på de sju personene på mordlista med mellom 22.000 og 27.000 kroner.

Damasceno opplyser til nyhetsbyrået Adital att lista over MST-ledere som skal likvideres ble laget 21. april da ett antall mektige jord- og godseiere møttes i Campo Mourão.

Samordnet bevæpning

De mektige halvføydale godseierne er på offensiven. Det skulle ikke mer til enn at president «Lula» da Silva tok på seg en MST-lue, før indignerte rop hørtes over alle TV- og radiokanalene.

Men noe jordreform er ikke i sikte. Til tross for det væpner godseierklassen seg i noe som mistenkes å være en nasjonal koordinert bevæpning for å umuliggjøre en omfattende jordreform på landsbygda, slik MST har krevd.

I Paraná har godseierne kritisert delstatsregjeringen. Denne kastet, åpenbart rystet av kritikken, den 7. august – tre dager etter mordet på MST-lederen – ut et hundretalls bondefamilier fra «Santa Filomena en Vila Alta», en gård de hadde okkupert.

Familiene gjorde ingen motstand mot den overmektige politistyrken som ble brukt mot dem.

Men det er ikke bare de jordløse som angripes av det repressive statsapparatet. Uka før ble et hundretalls familier – som hadde okkupert jord og bygget enkle men verdige hus – kastet ut etter at politiet tente på hjemmene deres.

Nyliberale reformer

De offentlige ansatte og landet fagforeninger raser mot president «Lula», og konfrontasjoner og streiker har preget de siste ukene.

Protestene retter seg mot avgjørelsen om å innføre kontra-reformer i pensjonssystemet. Beslutningen innebærer en strømlinjeformet nyliberal modell som har fått landets arbeidere og tjenestemenn til å rase, men det internasjonale valutafondet (IMF) til å applaudere regjeringen.

Etter pensjonsreformen har «Lula» en skattereform som venter på å gjennomføres. Også denne er en klar nyliberal antireform, hevder fagforeningene, som lover hard kamp til høsten.

Fredningstiden for president «Lula» er tydeligvis over.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here