Nytt fra verden

Vindkraftkommuner vil ha økonomisk medvind Inspirerte av den økonomiske sikkerheten vannkraften har gitt mange kraftkommuner, vil vindkraftkommunene kreve avgifts- og skatteordninger som gir dem penger i kommunekassen, melder Stavanger Aftenblad. Leder i Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK), Iver Nordseth, gjør det klart at målet til LNVK er å få på plass noen av de samme […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Vindkraftkommuner vil ha økonomisk medvind

Inspirerte av den økonomiske sikkerheten vannkraften har gitt mange kraftkommuner, vil vindkraftkommunene kreve avgifts- og skatteordninger som gir dem penger i kommunekassen, melder Stavanger Aftenblad.

Leder i Landssammenslutningen av norske vindkraftkommuner (LNVK), Iver Nordseth, gjør det klart at målet til LNVK er å få på plass noen av de samme ordninger som har gitt mange norske vannkraftkommuner til mer enn salt i grøten.

– Samtidig er det avgjørende at vindkraften først blir lønnsom. Det betyr i første omgang at en grønn sertifikatordning må avløse direkte statlige tilskudd, sier Nordseth, til Stavanger Aftenblad.

Regjeringen har planer om å innføre et grønt sertifikatmarked i løpet av 2006.

LNVK vil kjempe for å få innført en naturressursskatt på vind, tilsvarende det vannkraftutbyggere betaler inn til sine vertskommuner. I øyeblikket utgjør denne skatten 1,1 øre per kilowattime til kommunene. En ressursskatt på et vindkraftverk på størrelse med prosjektet på Høg-Jæren (260 millioner kilowattimer), vil tilsvare nærmere 2,9 millioner kroner med utgangspunkt i gjeldende sats for vannkraftverk. I tilfellet Høg-Jæren må en slik skatteinntekt måtte deles på to kommuner.

Eksplosiv dansk eksport til Øst-EU

Danske bønder gnir seg i hendene etter at EU ble utvidet med ti nye medlemsland, melder Jyllands-Posten. Nye tall viser at den danske landbrukseksporten til EU-landene i Øst-Europa vokser eksplosivt. Mange tiårs kamp mot tollmurer og byråkrati forsvant over natta, og nå er det bare jubel i de danske fjøsene. De ferske tallene viser at danske bønder og matprodusenter har økt eksporten til de ti nye EU-landene med 57 prosent siden 1. mai i år.

For de danske eksportørene var det en enorm lettelse da tollmurene ble borte den 1. mai i år. Tidligere kunne en last med svinekjøtt stå i dagevis på grensen til de østeuropeiske landene mens papirer måtte fylles ut før bilene kunne fortsette reisen mot målet i øst. Men nå er papirmøllen knust, og varetransporten flyter uten stopp på grensene.

Vil ha Jens hjem

Et flertall av danskene vil ha de danske soldatene – i folkemunne Jensene – hjem fra Irak, hvis ikke det planlagte valget i januar fører til overgang til et demokratisk styre, melder Berlingske Tidende. Ekspertene mener at Danmark bør ha sine soldater uansett i Irak utover januar 2005, mens folket er langt mer skeptisk til deltakelsen. I en Gallupundersøkelse sier 54 prosent av danskene at Danmark bør trekke ut sine soldater av Irak, hvis det planlagte valget i januar 2005 ikke er vellykket sett med demokratiske øyne. 41 prosent av de spurte mener at de danske soldatene bør bli

Utenrikspolitisk talsmann i regjeringspartiet Venstre, Troels Lund Poulsen, sier at signalet er ganske entydig, men at Danmark skylder irakerne å vente og se hva som valget kommer til å bety for det fremtidige Irak.

Vietnam-fotograf død

Den amerikanske fotojournalisten Eddie Adams, best kjent for sitt historiske bilde av en sørvietnamesisk general som skyter en fange gjennom hodet, døde søndag 71 år gammel, melder NTB.Adams tok sitt berømte bilde 1. februar 1968, og lyktes dermed med å fange Vietnamkrigens brutale grusomhet i løpet av brøkdelen av et sekund. Få timer senere gikk bildet verden rundt, og bidro sterkt til den voksende krigsmotstanden i USA. Adams, som arbeidet for Associated Press, ble senere belønnet med den høythengende Pulitzer-prisen for bildet av general Nguyen Ngoc Loan som skyter en mistenkt Vietcong-leder gjennom hodet på åpen gate i Saigon. Selv hadde han ingen anelse om hva som var i ferd med å skje, da han i ren refleks løftet kameraet samtidig med at generalen løftet revolveren. Senere fikk Adams et heller anstrengt forhold til det historiske bildet, og høstet også kritikk fra enkelte kolleger som mente at han burde ha forsøkt å hindre generalen i å skyte.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here