Samarbeid i ytringsfrihetens navn

Nettavisen ABC Nyheter og ukemagasinet Ny Tid går sammen om ytringsfrihetsprosjektet “Uten grenser”.

Ny Tid
[ihc-hide-content ihc_mb_type=”show” ihc_mb_who=”1,2,4,5,7,8,9,10,11,12,13,14,17″ ihc_mb_template=”1″ ]

Hver fredag fra 30.10. vil ABCNyheter publisere den ukentlig og eksklusive spalten fra noen av verdens fremste ytringsfrihetsforkjempere.
Den første samarbeidsspalten slippes fredag morgen på ABCNyheters nettsider. Spalten er skrevet av den kjente egyptiske legen og ytringsfrihetsforkjemperen Nawal El-Saadawi (79), og teksten er et direkte angrep mot både tildekkingen av kvinner og mot de utbredte jomfruhinneoperasjonene.

Den verdensberømte russiske journalisten og Putin-kritikeren Anna Politkovskaja var i 2006 den som begynte å skrive eksklusive rapporter i Ny Tid, den eneste avisen utenfor Russland som trykket hennes tekster. Hun skrev for Ny Tid fram til hun ble skutt. Siden har en rekke kjente ytringsfrihetsforkjempere fra hele verden sluttet seg til det unike spaltistprosjektet, som har fått oppstartsstøtte fra Fritt Ord.

– Vi har vært oppmerksom på prosjektet i lengre tid og synes det er unikt tiltak utført glimrende av en liten, men vesentlig norsk medieaktør. Vi er opptatt av alt som kan bidra til å få den jevne nordmann til å heve blikket utover egne grenser og bringe større forståelse for hvordan det er å leve i et samfunn der trusler er en del av hverdagen. Ukemagasinet Ny Tid har gjort en strålende innsats med å få tak i disse personene og få meningene deres fraktet over landegrenser, sier Herman Berg, redaktør i ABC Nyheter (http://www.abcnyheter.no).

Blant de involverte er den lesbiske forfatteren og fundamentalistkritikeren Irshad Manji (Canada), den tidligere fengslede legen Nawal El-Saadawi (79 år, Egypt), Olof Palme-prisvinneren Parvin Ardalan (Iran), den profilerte Orzala Nehmat (Afghanistan), Novaya Gazeta-journalisten og eks-Politkovskaya-kollega Elena Milashina (Russland), den tibetanske forfatteren Tsering Woeser og Cubas ledende opposisjonelle, Martha Roque.

Felles for dem alle er at de er ledende i sitt hjemlands kamp for demokrati og ytringsfrihet. De skriver eksklusivt for Ny Tid og ABC Nyheter. De fleste har vært fengslet. Og alle er kvinner.

– Dette viser hvor vesentlige kvinner er i kampen mot regimer og fundamentalisme. Vi håper med dagens samarbeid med ABC Nyheter at flere nordmenn får øynene opp for kampen disse kvinnene fører. De sier at spaltene deres i Ny Tid, og den betaling de får, er viktig for dem i deres kamp. Vi oppfordrer derfor flere til å støtte dette prosjektet for økt ytringsfrihet, sier Ny Tid-redaktør Dag Herbjørnsrud.

Ny Tid har i tillegg til den norske oversettelsen i magasinet og på nettet, opprettet en internasjonal nettside hvor spaltene legges ut på originalspråket og/eller engelsk (www.nytid.no/en).

– Det er både viktig og gledelig at ABC Nyheter tar tak i nettopp noe av det mest unike ved Ny Tid, nemlig det å la stemmer fra andre deler av verden komme til orde i vår hjemlige debatt. Dette eksemplet er det endelige beviset på at også norske nettaviser nettopp kan bidra med mer tyngde og internasjonale perspektiver enn det tabloidavisene har for vane. Dette blir en pionéraktig kombinasjon med noe av det beste fra fra papiravisene og fra nettavisene, sier Herbjørnsrud.

[/ihc-hide-content]
Kommentarer
DEL