Får nytt e-bokliv

14. februar er det 100 år siden Sigurd Evensmo (1912-1978) ble født. Nå skal forfatteren, redaktøren og tenkeren få nytt liv, som e-bok på din mobil. Gyldendal og Ny Tid, hvori opptatt Orientering, inviterer deg til arrangement på 100-årsdagen.

(NB! Den 14. februar fra kl. 16 arrangerer Gyldendal og Ny Tid debatt, seminar og dialog om Sigurd Evensmo. Se info om program og påmelding her. Red. anm.)

Nylesning. – Sigurd Evensmo betraktes som en stor forfatter, men leses alt for lite i dag. Gyldendal forsøker så godt vi kan å forvalte og holde i live store forfatterskap. Sigurd Evensmo var ikke bare en produktiv forfatter, men også en som fortjener å leses den dag i dag.

Det uttaler Bjarne Buset, informasjonsjef i Gyldendal Norsk Forlag. Evensmo utga 20 bøker på Gyldendal, hvorav ti skjønnlitterære. Den 14. februar klokka 16 åpner forlaget portene for å feire Evensmo, gjennom et seminar i samarbeid med Ny Tid, hvori opptatt Orientering.

Nå arbeider forlaget med å gjøre flere av tekstene hans tilgjengelig elektronisk. For en uke siden ble Gyldendals nye «kortlest-app» lansert. Planen er blant annet å få Evensmos essays publisert i denne.

Evensmo ble blant annet kjent for sin epistler, som nedtegnet i Orientering-spalten «Det lille vi», eller i bøker som Feider og finter (1964). Evensmo fikk salgssuksess med romanen Englandsfarere (1946), og i 1951 fikk han kritikerprisen for etterkrigstrilogien. I 1977 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen Inn i din tid (1976).

– Gyldendal forsøker så godt vi kan å forvalte og holde i live gamle, men viktige og store forfatterskap. Gjennom blant annet å lansere noen av tekstene som E-bøker, ønsker vi å vekke forfatterskapet til liv, forteller Buset.

Han røper at det i løpet av 100-årsjubileet er seks av boktitlene som planlegges å utgis i elektronisk format. 


– Viktig minne

– Vi ønsker å minne om at dette er et forfatterskap som er verdt å få med seg. Dessuten var Evensmo med den selvbiografiske Inn i din tid banebrytende med sin blanding av fiksjon og virkelighet, en sjanger som er vel så populær i dag, sier Buset.

– Andre verdenskrig er det viktig at man ikke glemmer. Evensmos skildringer av egne opplevelser under og etter krigen spiller en viktig rolle når det kommer til å bevare minnet om denne tiden. Evensmo var en av Norges viktigste etterkrigsforfattere, en formidler av egne erfaringer og med unik kunnskap fra krigen. Ved å bevare hans forfatterskap, da særlig krigsstoffet, kan vi kanskje sørge for at dette er historier som videreformidles, også til de yngre generasjoner, sier Buset.

Evensmo har fått økt oppmerksomhet etter at Ny Tid i 2006 ble frigjort fra SV-eierskap og søkte seg tilbake til arven fra avisas første redaktør. I 2009 utga de tidligere Ny Tid-journalistene Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll den kritikerroste biografien Sigurd Evensmo. Alene blant de mange (Cappelen Damm).

– Vi håper å få til en kveld for både de yngre og eldre generasjoner. Mitt håp er at det norske ordskiftet i større grad kan kjenne til Evensmos tenkning, slik at det blir lettere å ta den i bruk også i vår tid, uttaler ansvarlig redaktør Dag Herbjørnsrud.

[NB! Interesserte i Evensmo-seminaret kan melde seg på, eller sende innspill, ved å sende epost til tips@nytid.no. Mer informasjon vil komme fra Gyldendal og Ny Tid, som gjennom dette nyhetsbrevet.] ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 20.01.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid – klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer