Nytt blikk på egen biografi 


Ingen høst uten Høstutstillingen i Oslo. I år er det forholdet mellom mennesket, naturen og kulturen som fortolkes i de mange kunstverkene, forteller billedkunstner Marte Aas til Ny Tid. 

Ytterhaug er frilanser i Ny Tid.
Email: ykaisa@hotmail.com
Publisert: 2018-09-03

Årets kanskje mest besøkte kunstutstilling åpner lørdag 8. september, og er ifølge kunstneren Marte Aas en sammensatt fortelling med ulike lag og tematikk som spiller sammen. Aas er en av de seks kunstnerne som sitter i juryen for årets Høstutstilling.

– Kan du røpe noen av temaene i årets utstilling?

«Det er tydelig en vilje og et ønske om å tematisere en ny forståelse for både naturbegrepet og menneskets plass på jorden. Det kan være direkte avbildning, både i maleri, konseptuelle verk eller fotografi. Det kan også være verk som tematiserer et endret naturbegrep som er knyttet til klimatrusselen og den antropocene tidsalderen vi er inne i.»

«Det at vi ser mennesket som alle tings målestokk, er kanskje en av grunnene til at vi er havnet der vi er nå.»

Den antropocene tidsalder er en fortolkning av den nåværende geologiske tidsalderen, hvor mennesket står i sentrum og der skillene mellom natur og kultur oppleves som utvisket.  

Nasjonal identitet og det Aas kaller «kroppens utsatthet», er også temaer hos flere av kunstnerne i årets utstilling. Aas trekker også frem temaer knyttet til norsk og europeisk historie og identitet, som «man ser med nye øyne og gjerne sammenstilt med ens egen biografi».

Abonnement kr 195/kvartal

Førtifem

Installasjon, Damian Heinisch.

En av årets utstillere er den tyske fotografen Damian Heinisch. Verket bærer tittelen Førtifem og fremstiller en togreise fra Oslo til Debalzewo i Ukraina. Bakgrunnen for dette arbeidet bygger på farfarens og farens reiser – der den ene reisen førte til døden, den andre til frihet. Alle tre reiste det året de fylte 45. «Det er et så nydelig verk: Det vibrerer, og bildene er suggererende,» sier Aas. 

Høstutstillingen er Statens årlige kunstutstilling og arrangeres i år for 131. gang. Alle kan søke, såfremt man er norsk kunstner, men også utenlandsk kunstner bosatt i Norge. Med andre ord et demokratisk arrangement, hvilket er en stor styrke, mener Aas.

– Hva betyr det for en kunstner å få delta på Høstutstillingen?

«Mitt inntrykk er at det gir anerkjennelse. Man er utsatt for …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


1 kommentar

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)