Nytt angrep på medisiner for fattige


USA, Japan, Sveits og EU prøver å tvinge India til å stanse produksjon av billige medisiner til fattige, og setter dermed millioner av liv i fare. Norge bør gi statsminister Modi støtte. For å beskytte egne muligheter til å tjene penger vil legemiddelindustrien endre indiske lover som regulerer hvem som har rettigheter til produksjon av […]

Email: c10@nytid.no
Publisert: 2015-07-07

USA, Japan, Sveits og EU prøver å tvinge India til å stanse produksjon av billige medisiner til fattige, og setter dermed millioner av liv i fare. Norge bør gi statsminister Modi støtte.
For å beskytte egne muligheter til å tjene penger vil legemiddelindustrien endre indiske lover som regulerer hvem som har rettigheter til produksjon av medisiner. Legemiddelindustrien lener seg på statlige aktører som Sveits, USA, EU og Japan for å presse den nye indiske regjeringen i pågående forhandlinger om nye handelsavtaler.
Hvis de lykkes, vil det ha katastrofale konsekvenser for millioner av fattige mennesker rundt om i verden som er avhengig av rimelige medisiner fra India for å overleve. Næringsminister Monica Mæland og utenriksminister Børge Brende må hjelpe den indiske statsministeren Narendra Modi til å stå imot presset.

«De fattiges apotek». Et patent på en medisin gir monopol på produksjon og salg i normalt 20 år. Av hensyn til folkehelsen setter India lista høyere enn andre land for hvilke medisiner som fortjener et slikt patent. Dette har gjort det mulig å skape en robust konkurransesituasjon for produsenter av legemidler i India, og blant annet resultert i at prisen på hivbehandling har sunket med 99 prosent – fra rundt 80 000 til 800 kroner per år.
Over 80 prosent av medisinene Leger Uten Grenser bruker til å behandle 200 000 hivpasienter, er indiskproduserte medisiner. Livsviktige medisiner fra India går også til å behandle flere andre sykdommer som særlig rammer fattige, som tuberkulose og malaria.
Leger Uten Grenser møter hver dag konsekvensene av at fattige pasienter ikke har tilgang til medisiner de trenger for å leve. Som medisinsk nødhjelpsorganisasjon er vi avhengige av rimelige medisiner og vaksiner laget i India for å gjøre vårt arbeid. Vi kan ikke stå stille og se på at tilgangen til livreddende medisiner blir enda dårligere enn den allerede er.

Norge best i klassen – så langt. Forhandlingene om handelsavtaler mellom India og EFTA – som Norge og Sveits er medlem av – har også handlet om bestemmelser som kan true tilgang til medisiner. Disse forhandlingene er nå i gang igjen, men lå i mange år nede på grunn av heftig press fra sivilsamfunnsorganisasjoner som Leger Uten Grenser.
Norge har vært best i klassen sett fra Leger Uten Grensers ståsted. Norge trakk seg ut av forhandlingene i 2009, og har vært tydelige på at det ikke er aktuelt å …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?


Abonnement kr 195/kvartal