Nyorientering

De siste ukene har temperaturen og pulsen i redaksjonen ligget flere hakk over gjennomsnittet. Når første utgave av Ny Tid i ny drakt og med nye eiere selges i butikker over hele landet i dag, har vi lagt en historisk dragkamp i norsk medie-historie bak oss. For noen har den framstått som kampen om venstresidas […]
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 27.01.2006

De siste ukene har temperaturen og pulsen i redaksjonen ligget flere hakk over gjennomsnittet. Når første utgave av Ny Tid i ny drakt og med nye eiere selges i butikker over hele landet i dag, har vi lagt en historisk dragkamp i norsk medie-historie bak oss. For noen har den framstått som kampen om venstresidas sjel. Etter hvert har kampen tydeligst vist seg som en generasjonskamp. Og som kulturredaktøren i en større avis tørt sa til meg her om dagen: I generasjonskonflikter er det aldri noen tvil om hvem som har rett… Her i huset er vi i alle fall glade for at «ungdommen» kuppet Orientering etter prøvenummeret i desember 1952 slik at Sigurd Evensmo ble redaktør for første ordinære utgave 19. februar 1953.

Siden det ble kjent at forlaget Damm ville ta over Ny Tid har enkelte eldre SV-ere ført en kampanje mot prosessen. De har snakket om kapitalisme, men brutt gamle skillelinjer når de har organisert seg på tvers av partiene på venstresida for å stoppe overtakelsen. Uten å legge på bordet noen reelle alternativer. Men som Evensmo skrev i nr 1/53: En politisk opposisjon som ikke har annet å si enn et «nei!» vil som regel få kort levetid.

Striden har stått om retten til å videreføre arven fra Orientering. Motstandere som er bedre kjent med finansielle krumspring enn oss har opprettet aksjeselskap ved samme navn og uttalte mandag at de ønsker å kapre navnet Orientering fra oss i Ny Tid. AS-et kan vi ikke stoppe. Men ingen bør være i tvil om hvem som viderefører arven fra Sigurd Evensmo, Karl Evang, Georg Johannessen og Finn Gustavsen. Vi som jobber i Ny Tid er stolte over å jobbe videre i den ubrutte linja fra Orientering.

Dette markerer vi på disse sidene, blant annet med en fast spalte der vi trykker klassikere fra avisas historie. Denne gangen er det Johan Borgen som representerer arven. Teksten fra Orientering 1965 akkompagneres av et nytegnet portrett av forfatteren. Han vil følges av mange flere. Jeg er glad for å kunne presentere illustratør Manuele Fiore som nye Orienterings kjennetegn. Han er av andre medier kåret til en av våre mest spennende unge tegnere. For oss er han en kjærkommen medarbeider som løfter de gode artiklene og sprer farge i en teksttung hverdag. På disse sidene vil han sette sitt friske preg på både tunge og lette, nye og gamle tekster.

Jeg bekjenner meg herved til Sigurd Evensmos uttrykte mål da han ble redaktør av Orientering, og ønsker på disse sidene å stimulere de mange til ny, fri og dristig meningsutveksling. Og som redaksjonen i den første utgaven av Orientering skrev i sin programerklæring: Vi tror det er mange som vil slutte opp om en avis som ubundet av parti- og prestisjehensyn vil drøfte tidens brennende spørsmål. Dere inviteres herved til Orientering. Og nyorientering.

Kommentarer