Nyliberalismens barn lever foran skjermen


Forfatter Shaun Scott bruker fragmenter fra eget liv, nyliberal økonomisk politikk, popkultur, sport og videospill for å beskrive og forstå millenniums-generasjonen.

Zoldnere er en latvisk filmregissør, kurator og publisist.
Email: astra.zoldnere@gmail.com
Publisert: 2019-01-02
Millennials and the Moments That Made Us: A Cultural History of the U.S. from 1982-Present
Forfatter: Shaun Scott:
Zero Books, USA


Shaun Scotts Millennials and the Moments That Made Us: A Cultural History of the U.S. from 1982-Present portretterer millenniumsgenerasjonen, eller Generasjon Y: De er født en eller annen gang mellom 1982 og 2000, og kjennetegnes ved at de har god peiling på moderne teknologi, er sene til å bli voksne, og har lettere for å akseptere rasemessig, etnisk og seksuell diversitet. Forfatteren beskriver «millenniumsgenerasjonens vilkår» ved å presentere et puslespill av fragmenter fra sitt personlige liv, nyliberal økonomisk politikk, popkultur, sport og videospill. Selv om boken handler om USA, lar den seg lett forstå av europeere, ettersom de fleste av oss lever i den samme kulturelle og økonomiske sonen, bortsett fra det faktum at det sosiale systemet i Europa ennå ikke er fullstendig ødelagt.

Nye oppvekstvilkår

Undertegnede tilhører millennium-generasjonen, men jeg ikke ble født i USA, men i Sovjetunionen, som brøt sammen da jeg var sju år gammel. I begynnelsen ønsket vi oss alt, vi kidsa fra den andre siden av muren: MTV, sneakers, Barbie-dukker og fargerik iskrem. Tiden gikk, og vi begynte å bli kritiske til den overflatiske forbruksboblen den amerikanske kulturen hypnotiserte oss med. For femten år siden besøkte jeg USA for første gang, og jeg husker fremdeles en samtale med en middelklassemamma som hele tiden snakket om hvor mye hun måtte arbeide for å betale ungenes privatskoler. Det triste var at hun sjelden så barna hun var så bekymret for. Hennes barn, i likhet med dem Shaun Scott skriver om i boken sin, ble oppdratt av surrogatforeldre: fjernsyn og videospill. Tiden da én arbeidsaktiv forelder kunne forsørge familien var over, og kommersiell popkultur gjorde alt for å fylle tomrommet.

Men det var ikke bare musikk, filmer og videospill som underholdt oss; politikerne deltok også i leken. I 1990-årene, da millioner av millenniere nådde puberteten, ble president Bill Clintons seksuelle affære med Monica Lewinsky et underholdende reality-show. Å vitse om blowjobs ble en del av ungdommens daglige gjøremål.

Potensielle partnere blir sett på som en utskiftbar vare.

Med 9/11 i 2001 ble leken mer seriøst. Fjernsynet spilte en stor rolle i å gjøre oss sikre på at USAs kollektive psyke var traumatisert og kodet med hevnfantasier. På denne tiden gikk mange millenniere inn i militæret, der de kunne …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)