Nye rammer for våpenindustrien?

Forsvarets logistikkorganisasjon legges ned, og EU-direktiv innføres. Hvordan påvirker dette våpenindustrien?

Kongsberg Defence & Aerospace stilte ut sin High Mobility Launcher for NASAMS antiluftskyts
Tori Aarseth
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Den 9. og 10. september møttes norsk våpenindustri på Akershus festning for å drive nettverksbygging og finne partnere for nye prosjekter under den årlige messen til Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI). FSI organiserer de aller fleste norske bedriftene innenfor våpenindustrien, og arrangerte messen på Akershus festning i samarbeid med ammunisjonsprodusenten Nammo. Over femti bedrifter fra norsk våpenindustri – både de store bedriftene som Kongsberg, Nammo og Thales samt en rekke mindre bedrifter – var å finne i utstillingslokalene. Kongsberg Defence & Aerospace AS hadde blant annet med seg en modell av Joint Strike Missile, missilet som utvikles til F-35 kampflyene, og en NASAMS High Mobility Launcher, den siste utgaven av antiluftskytssystemet Kongsberg har utviklet i samarbeid med amerikanske Raytheon. Samtidig er det duket for endringer i organiseringen av forsvarets anskaffelser, som industrien er avhengige av.

Torbjørn Svensgård adm dir fsi copy

Generalmajor Dag Stølan er sjef for interimorganisasjonen for ny materielletat. Til venstre: Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI).
Generalmajor Dag Stølan er sjef for interimorganisasjonen for ny materielletat. Til høyre: Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og
sikkerhetsindustriens forening (FSI).

Legger ned skandaleorganisasjon. Blant gjestene på messen var generalmajor Dag Stølan, sjef for den nyetablerte interimorganisasjonen for ny materielletat, som har vært i drift siden midten av august. Formålet med interimorganisasjonen er å ferdigstille overgangsperioden til en planlagt ny materielletat, som skal være på plass allerede fra 1. januar 2016. Den nye materielletaten, som enda ikke har fått et offisielt navn, er planlagt å ligge direkte under Forsvarsdepartementet, og Forsvarets Logistikkorganisasjon (FLO) legges dermed ned. Bakgrunnen for beslutningen om å legge ansvaret for forsvarets materiell til en egen sivil etat, forklarer Stølan slik: «Det er behov for en kvalitetsforbedring innenfor materiellinvestering og materiellforvaltning, og for sterkere strategisk styring. Det blir en kvalitetsheving ved at organisasjonen da ligger direkte under departementet.»
Ifølge en pressemelding fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide er denne omorganiseringen avslutningen på en prosess som ble initiert av Stortinget i 2004, og som bygger på en utredning av Forsvarets logistikkorganisasjon gjennomført i 2008. Omorganiseringen kan likevel vise seg å bli en hendelig anledning til å la anskaffelses- og avhendingsregimet i forsvaret starte med blanke ark. Forsvarets logistikkorganisasjon har nemlig vært i hardt vær det siste året, etter at Dagbladet avslørte at ti tidligere norske marinefartøy ble solgt til paramilitære i Nigeria og andre land i Vest-Afrika – i strid med eksportregler for militært materiell. Avsløringene førte til endringer i eksportkontrollforskriften, etterforskning fra Økokrim og full oppvask i Forsvarsdepartementet. Det er også planlagt en gjennomgang av alle avhendingssaker for militært materiell siden 2002, en gjennomgang som potensielt kunne stilt Forsvarets logistikkorganisasjon i et enda grellere lys.
Nå avløses altså organisasjonen av en ny materielletat. Men ifølge generalmajor Stølan, som også er tidligere sjef for investeringsstaben i FLO, skal mesteparten av den eksisterende organisasjonsstrukturen følge med over i den nye etaten. Alle avdelinger, med unntak av vedlikehold og forsyning, overføres til den nye etaten mer eller mindre som de er. Det er altså i all hovedsak styringen av materiellorganisasjonen som flyttes fra Forsvaret til Forsvarsdepartementet. Tidligere i år varslet forsvarsministeren en proposisjon til Stortinget angående den nye materielletaten, men ifølge Stølan vil omorganiseringen i stedet bli en informasjonssak i forbindelse med fremleggingen av statsbudsjettet.
Torbjørn Svensgård, administrerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSI) tror den planlagte omorganiseringen vil ha liten praktisk betydning for materiellanskaffelser fra industrien. «Jeg tror ikke det blir noen stor endring, og det endrer ikke på anskaffelsesregelverket. Det betyr egentlig bare at det blir litt andre styringslinjer internt i Forsvaret,» sier Svensgård til Ny Tid.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.