Ny Tid har knyttet seg til en rekke poeter

Nye poesikriger

Korrespondentbrev: Om amerikanske konseptuelle poeters arroganse i rasespørsmål.

clover clover
Clover er amerikansk forfatter.
Email: c02@nytid.no
Publisert: 14.10.2015

I år har amerikansk poesi nådd avisspaltene med en hyppighet vi ikke har sett på flere tiår, men på en beklagelig måte. I mars, på Brown University, leste Kenneth Goldsmith opp Michael Browns obduksjonsrapport som et dikt, lett redigert, slik at den endte med et bilde av den avdødes kjønnsorganer. Goldsmith, som er hvit, ble berømt for å kopiere for det meste konseptuell kunst fra 60-tallet. Brown, som er svart, ble berømt for å ha blitt drept av politiet i Ferguson i 2014, noe som førte til lokale og nasjonale opptøyer som bidro til å gi bevegelsen for rasemessig rettferdighet et nytt oppsving. Goldsmith har en god stund gjemt seg bak sin egen dumhet; denne gangen kunne det ikke redde ham.
To måneder senere ble det kjent at klipp-og-lim-kunstneren Vanessa Place, som er hvit, har twitret hele romanen Tatt av vinden, innbefattet romanens rå, svarte dagligtale. Prosjektet har pågått siden 2009. Det hører med til historien at poeten også tidligere har hengitt seg til rasemessige provokasjoner, med minimal sensur.

Sosial makt. Ikke nå lenger. Plutselig nådde Places direkte gjenvinning av rasistisk språkbruk de nasjonale nyhetene. Parallelt med #blacklivesmatter-bevegelsen var med ett Goldsmiths rasisme der som et åpent sår: Place og Goldsmith nyter høy anseelse blant avantgardens trivielle haleheng. Under press frasa Place seg sin organisatoriske rolle for American Writing Programs årskonferanse. Men hun klamret seg fortsatt til sin plass på Berkeley Poetry Conference, en omfattende begivenhet 50 år etter den epokegjørende originalen. Organisasjonskomiteen bestemte seg for å beholde henne. Nesten alle deltakerne – meksikanske, svarte, hvite, asiatiske amerikanere, palestinsk-amerikanske – trakk seg. Konferansen gikk i oppløsning og ble erstattet av en mindre begivenhet som fokuserte på spørsmål om rase.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer