Nyansert om Boko Haram

I løpet av de tre siste årene har Hilary Matfess intervjuet en rekke kvinner som har blitt befridd fra Boko Haram i Nord-Nigeria. Hun utfordrer leseren til å nyansere sitt bilde av gruppen.

Avatar
Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 05.04.2018
Women and the war on Boko Haram. Wives, weapons, witnesses
Forfatter: Hilary Matfess
Zed (African Arguments), London

Lørdag morgen 11. juli i 2015 kledde en mannlig Boko Haram-tilhenger seg ut som en respektabel dame i burka. Han tok seg frem til «Le Grand Marché» i Tsjads hovedstad N’Djamena – og sprengte seg selv i luften. 15 tilfeldige mennesker ble drept, 80 skadet.

Jeg er i N’Djamena da jeg leser Matfess’ bok om Boko Haram og kvinnenes rolle i gruppen. På det store markedet i byen er det ingen synlige merker etter selvmordsbomberen. Alt går sin vante gang. Sikkerhetstiltakene i Tsjad har virket: Ti av mennene bak selvmordsbombingen ble i en summarisk rettssak dømt til døden og skutt 28. august 2015. Etter det har Tsjad brukt bekjempelse av Boko Haram som begrunnelse for å øke militær tilstedeværelse, og for å kontinuerlig kontrollere innbyggerne i N’Djamena.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer