Nyansert om Boko Haram


I løpet av de tre siste årene har Hilary Matfess intervjuet en rekke kvinner som har blitt befridd fra Boko Haram i Nord-Nigeria. Hun utfordrer leseren til å nyansere sitt bilde av gruppen.

Hansen er professor i samfunnsfag ved UiS og fast anmelder i Ny Tid.
Email: ketil.f.hansen@uis.no
Publisert: 2018-04-05
Women and the war on Boko Haram. Wives, weapons, witnesses
Forfatter: Hilary Matfess
Forlag: Zed (African Arguments), London

Lørdag morgen 11. juli i 2015 kledde en mannlig Boko Haram-tilhenger seg ut som en respektabel dame i burka. Han tok seg frem til «Le Grand Marché» i Tsjads hovedstad N’Djamena – og sprengte seg selv i luften. 15 tilfeldige mennesker ble drept, 80 skadet.

Jeg er i N’Djamena da jeg leser Matfess’ bok om Boko Haram og kvinnenes rolle i gruppen. På det store markedet i byen er det ingen synlige merker etter selvmordsbomberen. Alt går sin vante gang. Sikkerhetstiltakene i Tsjad har virket: Ti av mennene bak selvmordsbombingen ble i en summarisk rettssak dømt til døden og skutt 28. august 2015. Etter det har Tsjad brukt bekjempelse av Boko Haram som begrunnelse for å øke militær tilstedeværelse, og for å kontinuerlig kontrollere innbyggerne i N’Djamena.

Innenfor. Utenfor. Hilary Matfess – en ung doktorgradsstudent ved Yale (US) – har i løpet av de siste tre årene intervjuet en rekke kvinner som lever i beskyttede leire i Nord-Nigeria, etter å ha …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal