Ny vår for serieromanen

Lørdag feires Tegneseriens dag i Norge, og Oslo-besøket til franskmannen David B. innleder en ny vår for oversatte kvalitetsserier.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 04.05.2006
[tegneserier] – David B. er en internasjonal gigant, og den største tegneseriestjernen som har besøkt Norge siden Will Eisner gjestet Raptusfestivalen i 2003. Den engelske oversettelsen av serieromanen L’Ascension du Haut-Mal (Epileptic på engelsk) ble kåret til en av 2005s ti beste bøker av BBC og årets nestbeste tegne-

serie av Time, forteller Morten Harper, president i Norsk Tegneserieforum (NTF).

Under Oslo-besøket lørdag deltar David B. på utstillinger på Det franske kultursenteret og Serieteket på Grünerløkka, der han også vil presenteres i intervjuform. Epileptic er en selvbiografisk fortelling om familien til David B., egentlig Pierre-Francois Beauchard, som kretser rundt storebrorens epilepsi og drømmene som får ham til å bli kunstner. Serieromanen er kåret til den fjerde beste uoversatte tegneserien av NTF. Til høsten kommer den på norsk.

– Epileptic vil bli en sterk kandidat til tittelen «2006s beste oversatte tegneserie». Den kan bli årets Persepolis, selv om konkurransen i år blir hardere enn på lenge, sier Harper. Persepolis er Marjane Satrapis selvbiografiske serieroman om oppveksten i Iran på 1980-tallet.

Etter flere års tørke lysner det nå for markedet for oversatte kvalitetstegneserier. NTFs kåring er ment som en utfordring til norske forlag og statlige støtteordninger, men hele tre av titlene på topp ti-lista kommer på norsk til høsten: No Comprendo Press gir ut Epileptic, Gyldendal oversetter Palestine av tegneseriejournalisten Joe Sacco, mens Egmont gir ut første album med krimserien Blacksad.

– Dette er en internasjonal trend. Både nye serieforlag og etablerte bokforlag øker satsingen på serieromaner. David B. skal ha mye av æren for dreiningene i seriemarkedet, som en av grunnleggerne bak det toneangivende franske forlaget L’Association – som har påvirket seriebransjen i Frankrike, USA og også i Norge, avslutter Harper. Program for Tegneseriens dag finnes på: www.tegneserier.no/dagen.

De ti beste uoversatte tegneseriene ifølge NTFs kåring:

1. Palestine av Joe Sacco.

2. Jimmy Corrigan av Chris Ware.

3. Buddha av Osamu Tezuka.

4. L’Ascension du haut mal (Epileptic) av David B.

5. Blankets av Craig Thompson.

6. Summer Blonde av Adrian Tomine.

7. Strangers in Paradise av Terry Moore.

8. Blacksad av Juanjo Guardino og Diaz Canales.

9. Powers av Brian M. Bendis og Michael A. Oeming.

10. Love & Rockets av Jaime og Gilbert Hernandez.

Kommentarer