Ny Tid-journalist bak Valla-bok

Gerd-Liv Vallas nye bok «Prosessen» er skrevet av Ny Tid-spaltist Stian Bromark.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I dag klokka 10.30 lanseres tidligere LO-leder Gerd-Liv Vallas beretning om hendelsene i januar og februar i år, som ledet til hennes avgang som Norges mektigste kvinne. Boka heter «Prosessen», det samme som Franz Kafkas berømte roman.

Inntil nå har det vært hemmelig hvem som har skrevet boka, siden Valla kun kunne lese inn boka på bånd grunnet sykmelding. I vår kom det mye offentlig kritikk mot at hun skulle utgi bok når hun var sykmeldt.

Ny Tid kan i dag opplyse at det er journalist og forfatter Stian Bromark som har ført Vallas bok i hånden. Bromark har siden 1997 skrevet for Ny Tid. Først som kulturredaktør, så som konstituert redaktør i 2001. De siste to årene har han vært tilknyttet nyhetsmagasinet som fast spaltist.

– Det var et fruktbart og spennende samarbeid, sier Stian Bromark, som har ført Vallas bok i pennen.

Han ble spurt av forlaget om å skrive boka i vår, før det ble kjent offentlig at Valla skulle skrive bok. Siden har han jobbet tett med henne underveis.

– Framstiller hun seg selv slik du ville gjort det?

– Min oppgave er først og fremst å fortelle hennes historie. Men jeg synes hun absolutt er troverdig, sier Bromark.

Bromark har vært med på å utgi tre debattbøker, og holder nå på med en ny biografi om Sigurd Evensmo, Orienterings første redaktør.

Redaksjonssjef Ida Berntsen har hatt ansvaret for Prosessen fra Cappelens side.

– Hvorfor spurte dere Stian Bromark om å skrive denne boka?

– Fordi han er en fremragende forfatter og journalist og en mann som både har stor kontroll på fakta og en litterær fremstillingsevne som denne boka behøver

– Var det bevisst at dere ikke valgte noen med et nærmere forhold til LO og eller Arbeiderpartiet?

– Ja. Vårt formål har vært å lage en god bok. Dette er fortettet drama som utspiller seg over en periode på to måneder, og det har vært viktig for oss å få en forfatter som kan fortelle dette på rett måte litterært.

På spørsmål om de er fornøyde med boka, svarer både Berntsen og Bromark resolutt og enstemmig positivt. Nå gjenstår det å se om anmelderne er enige.

---
DEL