Ny norsk militærleir

Tidenes største norske militærleir utenfor Norge bygges i Afghanistan.

Ny Tid
[afghanistan] I neste måned vil tidenes største norske militærleir utenfor Norge stå klar i Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Den nye militærleiren ligger nær grensen til Usbekistan. Leiren med norske soldater, som tirsdag ble angrepet av demonstrerende afghanere, ligger også i Nord-Afghanistan. Nærmere bestemt i Meymaneh nær grensen mot Turkmenistan.

– Det er uvisst hva som kan skje i Mazar-e-Sharif i forhold til protester mot Muhammed-tegningene. Hittil har det vært mindre angrep mot de internasjonale styrkene der enn ellers i Afghanistan. Farligst er det hvis den nye leiren sammenblandes med USAs Operation Enduring Freedom, sier Afghanistan-ekspert Arne Strand ved Christian Michelsens Institutt.

Kristian Berg Harpviken, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO) deler bekymringen.

– Skillet mellom de fredsbevarende Isaf-styrkene og Operation Enduring Freedom grumses til. Bruken av jagerfly i Isaf gjør det ikke bedre. Hvis angrepene mot norske soldater reflekterer protester mot Norge, kan det bli mye mer komplisert med norsk engasjement i Afghanistan, sier Berg Harpviken.

76 norske soldater og nesten 1000 tonn med maskiner jobber nå for å få leiren innflyttingsklar i begynnelsen av mars. Leiren, som foreløpig ikke er navngitt, vil være en del av den tyske leiren Camp Marmal. Den skal ha plass til opptil 500 norske soldater.

Etableringen av leiren har medført en massiv flytteoperasjon av materiell fra Norge til Afghanistan.

Vi har hatt 27 logistikkflygninger og fraktet titusener av tonn. Flyttingen av hovedflyplassen fra Fornebu til Gardermoen blir som et lite frimerke å regne til sammenligning, sier kommandørkaptein Thom Knustad, presseansvarlig ved Fellesoperativt hovedkvarter utenfor Stavanger til Ny Tid.

MILITÆRLEIREN

Av hensyn til sikkerheten til norske soldater ønsker ikke Forsvaret at Ny Tid skal skrive om byggingen av den nye leiren. – I forhold til angrepet mot norske soldater denne uka må Ny Tid gjøre en pressefaglig vurdering av hvor lurt det er å annonsere at vi bygger opp en ny militærleir, sier kommandørkaptein Thom Knustad. I en artikkel på Forsvarsnett 31. januar i år har imidlertid Forsvaret selv gått ut med informasjon om oppbyggingen av den nye leiren.

Kommentarer
DEL