Uavklart for Ammar

* Norske Ammar Al-Hamdan (33), gift med kjent norsk journalist, var på oppdrag for Al-Jazeera i Libya. Nå sitter og Ny Tid-skribenten fengslet i Tripoli av Gaddafis sønn, Saif al-Islam.

* Mauritanias president og to andre arabiske statsoverhoder er involvert for å få nordmannen løslatt. Se Al-Hamdans Siv Jensen-intervju og andre Ny Tid-artikler nedenfor.

(NB! Do you have any info which can help journalist Ammar Al-Hamdan? Please mail Al Jazeera’s Samir Shatara at shataras@aljazeera.net or norway@aljazeera.net. Or mail dag@nytid.no, phone: +47 916 95 196)

Fengslet. På morgenen 20. mars 2011, mens det rapporteres at krigen er igang og at bomber faller over Libyas hovedstad, kan ukemagasinet Ny Tids nettsider her fortelle historien om en av Gaddafis viktigste fanger, og et mulig forhandlingskort, i Tripoli:

Den norske statsborgeren Ammar Al-Hamdan (33). Samir Shatara (t.v.) og Ammar Al-Hamdan på jobb for Al-Jazeera i Norge.(Bilde: Samir Shatara (t.v.) og Ammar Al-Hamdan på jobb i Norge.)

Al-Hamdan sitter nå fengslet i Libyas hovedstad Tripoli, etter 7. mars å ha bli pågrepet av president Muammar al-Gaddafis styrker ved den vest-libyske byen Zawayiah.

Ny Tid kan her opplyse at den norske journalisten, som er gift med en kvinnelig journalist kjent fra en større norsk avis, holdes fengslet av en gruppe underlagt Saif al-Islam Gaddafi (38), diktatorens nest eldste sønn.

London-utdannede Al-Islam har de siste ukene vært Gaddafi-regimets ansikt utad i kampen mot opposisjonen. 20. februar uttalte han for en hel verden:

«We will not let Al Jazeera, Al Arabiya and BBC trick us.»

Frykter Ammar som skjold

Norske Al-Hamdan er bidragsyter til Ny Tid, som han har rapportert, oversatt og bistått med nyhetsartikler for siden 2009. Ny Tids redaktør ber i denne artikkelen om at Gaddafi og de internasjonale styrkene handler på en slik måte at både Al-Hamdans og andres sivile liv spares.

Han er ansatt som journalist for Al-Jazeeras nordiske kontor i Oslo, den arabiske tv-kanalen som er svært upopulær innad i Gaddafi-regimet.

Leder for det norske Al-Jazeera-kontoret, Samir Shateera, frykter nå at Gaddafi vil bruke den norske Al-Jazeera-korrespondenten som et «menneskelig skjold» under krigen som nå utspiller seg, etter FNs sikkerhetsråds resolusjon 17. mars om å sikre sivilbefolkningen med «alle tilgjengelige midler».

– Det har vært rapporter om at libyske myndigheter vil sette ut utenlandske journalister i fronten, for å true fram en stopp i angrepene. Vi håper dette ikke vil skje, da dette vil sette Ammars liv i fare, uttaler Shatara ved Al-Jazeeras Oslo-kontor.

– Hva er ditt budskap til Gaddafi nå?

– Det er å la Ammar få snakke med familien sin her i Norge. Kona og broren her er svært bekymret. Vi skjønner at Al-Jazeera er upopulær hos Libyas myndigheter, men dette er Ammars familie – dette må være viktigere, sier Shatara.

Han forteller at Al-Jazeera ikke har fått direkte informasjon om Al-Hamdans status etter 10. mars, kun indirekte gjennom andre kanaler. De siste rapportene lød på at han hadde det greit.

Mauritania-tiltak

De siste par ukene har det vært gitt flere løfter til Al-Jazeeras kontakter om at Al-Hamdan skulle løslates, gjennom talsmenn for Al-Islams gruppe, men løftene er ikke blitt iverksatt i praksis.

Al-Hamdan ble tatt til fange 7. mars med to andre Al-Jazeera-journalister, som alle reiste fra hovedkvarteret i Doha, Qatar, i begynnelsen av måneden. De to andre er en tunisisk og mauretansk statsborger. I tillegg ble en fjerde, libysk Al-Jazeera-journalist fengslet.

Ny Tid kjenner til at det nå pågår et høyt diplomatisk spill på den verdenspolitiske scenen for å få norske Al-Hamden og de to andre utenlandske journalistene ut av krigsrammede Libya.

Mauritanias president Mohamed Ould Abdel Aziz er en av tre arabiske statsledere som nå er involvert for å få Gaddafi til å løslate den mauritanske, norske og tunisiske statsborgeren.

Det var varslet at Aziz selv, eventuelt en av hans nærmeste underordnede, søndag 20. mars skulle dra til Libya for å få de tre løslatt. På grunn av eskalerende krigshandlinger 20. mars, på åtteårsdagen for Irak-invasjonen i 2003, ble dette besøket avlyst.

Lørdag 19.03. ble imidlertid en palestinsk journalist løslatt fra libysk fangenskap etter at en amerikansk kvinne var involvert. Det arbeides nå med flere spor for å få norske Ammar og hans kolleger ut av landet.

Norge kan formelt komme i krig med Libya innen kort tid, og etter det Ny Tid kjenner til, skal norsk UD ikke være med i de direkte forhandlingene for å få norske Al-Hamdan løslatt.

Al-Jazeeras Samir Shatara berømmer på sin sidenorsk UD for den innsatsen som Norge har vist.

– Vi har fått god støtte og har hatt et godt samarbeid med det norske Utenriksdepartementet de siste dagene, sier Shatara.

Ber Gaddafi løslate

Shatara var selv på reportasje i Benghazi, øst i Libya, for noen dager siden – men kom etter kort tid tilbake til Oslo på grunn av vanskelige arbeidsforhold.

Ny Tids ansvarlige redaktør, Dag Herbjørnsrud, ber Gaddafi om umiddelbart å løslate Ny Tids journalist.

– Ammar har gjort en viktig jobb for Ny Tid de siste årene, noe vi og leserne har satt stor pris på, sier Herbjørnsrud, og uttaler:

– Uavhengig av dette ber vi nå Gaddafi løslate Ammar øyeblikkelig, da det ikke finnes noe grunnlag for å holde ham fanget. Ammars skjebne kan forhåpentlig også få økt oppmerksomhet rundt regimets generelle behandling av sivile mennesker, som ikke har noe med krigen å gjøre. Vi oppfordrer samtidig Norge og dets allierte om ikke å bombe eller krigføre slik at Ammars eller andre siviles liv går tapt, uttaler Herbjørnsrud.

Herbjørnsrud (som i 2004-05 var nordisk kommentator for Al-Jazeeras engelske nettsider) understreker at Al-Hamdans Libya-reise formelt var et Al-Jaazeera-oppdrag. Ny Tid trykker jevnlig eksklusive utdrag fra Al-Jazeeras reportasjer, noe som også var planen ved denne Libya-turen.

Intervjuet Jensen

Al-Hamdan tok høsten 2009 over den ukentlige spalten i Ny Tid om hva Al-Jazeera rapporterer til verden om Norge. I tillegg har han bidratt til en rekke nyhetsartikler: Han sto oppført i byline med navn da Ny Tid 27. november 2009 kunne fortelle hva norsk UD ga i gave til sine medhjelpere etter at den norske journalisten Pål Refsdal ble løslatt fra Talibans fangenskap i Afghanistan.

Al-Hamdan sto også oppført som journalist da Ny Tid 26. mars 2010, i samarbeid med Al-Jazeera Norge, trykte det første intervjuet med Mulla Krekar etter angrepet på hans leilighet.

Rett før siste stortingsvalg var han med på å intervjue Frp-leder Siv Jensen, et intervju som Ny Tid 4. september 2009 trykte i samarbeid med Al-Jazeera.

Al-Hamdan har irakisk og palestinsk bakgrunn og har bodd i Norge siden 2003.

---
DEL