Ny Tid-journalister vant to av tre priser

Journalister fra Ny Tid gjorde det skarpt da organisasjonen Internasjonal Reporter delte ut priser i helga. Journalist Kaare M. Bilden roses for nyvinnende reportasje om mobilbetaling i Kenya.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

For første gang valgte Internasjonal Reporter, som arbeider for å spre informasjon om problemstillinger i eller relatert til områder i Afrika, Asia og Latin-Amerika, lørdag å dele ut journalistpriser. Det skjedde lørdag 20. mars, under årets konferanse for Stiftelsen for kritisk og undersøkende journalistikk (SKUP), som gikk av stabelen i Tønsberg.

Førstepremien gikk til Ny Tids frilanser Harald Eraker, som fra 90-tallet og gjennom mesteparten av 00-tallet var ansatt i Ny Tid. Han fikk prisen for en dokumentar han lagde sammen med Inger Sunde for NRK Brennpunkt. «Connecting people» var et kritisk program om mobilindustrien.

Over tretti bidrag var påmeldt, og i tillegg til prisvinneren fikk to av dem hederlig omtale. Det ene var Teresa Grøtan for sin artikkel i Dagbladet Magasinet for en sak om nobelprisvinner Mohammad Yunus og Grameen Bank. Det andre var Ny Tids Kaare M. Bildens sak om bruk av mobiltelefoner til banktjenester i Kenya: «M-pesa: Innovative Afrika».

Journalistikkprofessor Elisabeth Eide var av dem som satt i juryen, og hun kan fortelle at det var et høyt nivå på alle de innsendte bidragene.

– Grunnen til at Bilden fikk hederlig omtale, var at artikkelen hans viste en annen og mer moderne side av Afrika som sjelden kommer fram. Du kan si det er typisk at den sto på trykk i Ny Tid, ettersom dere ofte løfter fram det som er underdekket i andre medier, sier Eide.

Bilden – som er journalist og kronikk- og debattansvarlig i Ny Tid, nå i bokpermisjon i Sør-Afrika – er naturlig nok svært fornøyd.

– Hva følte du da du fikk hederlig omtale? Bilden

– Haha, kry som en hane selvfølgelig – og veldig takknemlig. Samtidig humra jeg litt i skjegget over å få diplom for knall «utenrikssak», fordi jeg mener dikotomien utenriks-innenriks blir stadig mer misvisende. Aviser som deler redaksjonene og sidene inn på denne måten går glipp av mange spennende saker. Jeg vil herved utfordre presseorganisasjonene til å ta denne debatten!

– Er du selv spesielt fornøyd med saken?

– Ja, fordi jeg traff så mange gode kilder: hiphopere, entreprenører, vokale og initiativrike folk. Denne reportasjen er en viktig årsak til at jeg nå har base i Cape Town, og er i gang med en bok om globale sammenhenger og nye, konstruktive løsninger.

– Hvorfor valgte du å skrive denne saken?

– Fordi norske medier bidrar til å holde fattige land nede, gjennom ensidig fokus på konsekvensene av fattigdom, mens de langt på vei ignorerer årsaker og mulige løsninger.

– Hvordan arbeidet du med saken?

– Jeg er riv ruskende uenig i at journalister speiler virkeligheten. I stor grad finner journalister det de leter etter. Jeg reiste til Nairobi for å lete etter gode nyheter. Det var det ikke vanskelig å finne. Så mange kilder ønsker å snakke om løsninger, om kapasitet, for eksempler til å produsere og eksportere. Men hvem ser mulige handelspartnere på et kontinent som framstilles som mørkets hjerte, kun krig og elendighet? Da er det lett å tenke at der er det bare bistandsmottakere. Det er et demokratisk problem at disse stemmene ikke i større grad kommer til orde i rike land som Norge, avslutter Ny Tids Bilden.

Les Kaare Bildens sak om M-pesa, Kenyas betalingssystem på mobil, her: http://www.nytid.no/perspektiver/artikler/20091211/mobile-penger/

---
DEL