Bombeeksplosjon i Jemen i mai. FOTO: AFP PHOTO / SALEH AL-OBEIDI

Ny Tid avslørte norsk våpensalg – UD setter ned foten


UD stopper salg av norsk ammunisjon og granater til De forente arabiske emirater. Ny Tid var den første avisen som avdekket at Norge eksporterer ammunisjon til landet, som er aktiv i bombingen og krigen i Jemen.

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2016-05-12

«Hørte dere det?» sier svigermoren min med skrekk i stemmen. Med ett er krigen i Jemen inne vår egen stue i Norge. På den dårlige mobillinjen mellom Jemens hovedstad Sanaa og Oslo hører man tydelig duren av fly og kraftige bulder av bombenedslag. Eksplosjonene er merkbart nær svigerfamilien min. Vinduene i huset deres blir blåst inn og knust. Telefonlinjen blir brutt. Både jeg og min kone Wojoud Mejalli fra Jemen må nok en gang leve med uvissheten. Skjedde det samme med vår familie som med naboene deres? Nabohuset ble pulverisert. Her bodde en enke med fem barn. Enken og tre av barna ble drept av bomber fra den saudiledede koalisjonen. Det var ingen militære mål i nærheten av huset.

Bakteppet for krigen i Jemen er blant annet at Norge har eksportert militært utstyr og ammunisjon for over en milliard kroner til landene som fortsatt bomber Jemen. Senest i januar i år solgte Norge ammunisjon for 22 millioner kroner til De forente arabiske emirater, en av de mest aktive partene i bombingen.

Jeg og min kone får enda en urolig natt uten svar på hvordan det gikk med familien, et sted flere hundre mil unna trygge og fredelige Oslo. Vi kan ikke unngå å lure på om det var lyden av norske raketter eller ammunisjon vi hørte slå ned nær vår familie før linjen ble brutt.

Vi er glade for at eksporten nå er stanset, men stiller oss likevel undrende til at dette ikke har blitt gjort tidligere.

Avdekket salget for ett år siden. Ny Tid var den første avisen som skrev om at Norge har solgt ammunisjon til det krigende landet De forente arabiske emirater. Den første artikkelen ble publisert i mars i 2015, og den siste i april 2016. Emiratene er den nest mest aktive parten i krigen i Jemen – etter Saudi-Arabia. Emiratene har satt inn både bakkestyrker og deltatt i den massive flybombingen av landet. Koalisjonen Emiratene er en del av, har drept svært mange sivile og brutt krigens folkerett systematisk. De har bombet sykehusene til Leger uten grenser, blindesenter for barn, tett befolkede sivile boligområder, FN-flyktningeleirer, tettpakkede markedsplasser, vannflaskefabrikker og historiske gamle bygninger på verdensarvlisten. SV har hele tiden markert seg mot våpensalget. Bård Vegar Solhjell, stortingsrepresentant for SV og medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen, har følgende å si om at UD nå stopper ammunisjonssalget til Emiratene:

«Det er positivt, og kom i kjølvannet av Ny Tids avsløringer, bare en dag eller to etterpå. Det åpenbare neste steget er å stoppe all handel til landene som deltar i den saudiledede koalisjonen. Vi vil ikke ha noe handel med de landene så lenge denne krigen pågår,» sier den tidligere statsråden. Luftbombardementet av Jemen har vært uten sidestykke i moderne historie, og føres av rike, autoritære regimer med de mest moderne våpnene i verden. Det har heller ikke skortet på viljen til å bruke penger på militærvesenet. Saudi-Arabia er verdens største importør av våpen, fulgt ganske tett av Emiratene på en fjerdeplass.

Abonnement halvår kr 450

«Norsk ammo hører ikke hjemme i denne krigen». Røde Kors har vært kritisk til at Norge har solgt våpen og ammunisjon til Emiratene. Mads Harlem er leder av Folkerettsseksjonen i Røde Kors. Han sier dette om at UD nå har snudd og satt ned foten om norsk ammunisjon til Emiratene:
«Det er bra og på høy tid. UD har i lang tid forsvart salget med at Emiratene støtter den sittende presidenten i Jemen mot houthi-opprørerne, og at eksporten derfor ikke omfattes av vedtaket i Stortinget om at det ikke skal selges a-materiell (våpen og ammunisjon red.anm) til land som er krig eller der krig truer. Røde Kors har imidlertid understreket overfor UD i lang tid at Norge uansett ikke kan selge våpen eller ammunisjon til land hvor dette brukes til å angripe eksempelvis sivilbefolkning eller sykehus. Det strider mot Norges folkerettslige forpliktelser,» sier Harlem. «Vi har derfor vært meget kritiske til den norske eksporten til Emiratene, siden det finnes en rekke tunge rapporter som viser at det begås krigsforbrytelser av alle partene i konflikten i Jemen, også Emiratene. I en slik krig har norsk ammunisjon ingen ting å gjøre. Vi er glade for at eksporten nå er stanset, men stiller oss likevel undrende til at dette ikke har blitt gjort tidligere, siden mistankene om Emiratenes angrep på sivilbefolkningen i Jemen forelå lenge før januar 2016.»

Da Ny Tid skrev om ammunisjonssalget senest i april, uttalte UD at de mente salget var greit og innenfor det norske regelverket. Da Dagbladet kort tid etter lagde en sak om ammunisjonsseksporten, hadde UD plutselig snudd helt om, og fortalte at de stanser salget i januar 2016.

«Bør ha strengere kontroll.» Mads Harlem mener norske medier må bli flinkere til å plukke opp glemte kriser. Han er overrasket over at ingen av de store avisene i Norge har vært mer frempå når det gjelder det norske ammunisjonssalget til det krigførende landet Emiratene.

«Derfor mener jeg det er kjempebra at Ny Tid fikk frem saken. Når det er en liten avis i Norge som plukker opp denslags – hvor mange andre sånne saker må vi regne med at  de større avisene ikke ser? All honnør til Ny Tid som fanger opp dette,» sier Harlem. Han mener at det må et strengere regelverk til for å sørge for at norske våpen og ammunisjon ikke ender opp i kriger og brukt mot sivile:

«Skal vi kunne hindre at lignede salg skjer i fremtiden, er det viktig at Norge får på plass tydelige bestemmelser i det norske eksportkontrollregelverket som forbyr eksport av våpen og ammunisjon til land som kan bruke dette til å begå krigsforbrytelser eller alvorlige menneskerettighetsbrudd. Dette finnes ikke i dag,» sier Harlem, som er jurist med internasjonal lov og rett som spesialfelt. «Behandlingen av eksportkontrollmeldingen for 2014 viser at det er flertall i Stortinget for få inn slike forbudsbestemmelser i det norske lovverket. Jeg forutsetter derfor at UD nå starter dette arbeidet umiddelbart. Slike forbudsbestemmelser vil være et viktig signal til andre land som har godkjent den internasjonale våpenhandelsavtalen om at de må implementere denne avtalen i sin nasjonale lovgivning om våpeneksport.»

Vil stoppe salget til Saudi-Arabia. I Jemen raser krigen fortsatt, men det jobbes med internasjonale fredsforhandlinger. Samtidig arbeider SV og Bård Vegar Solhjell for at land som Saudi-Arabia, som systematisk bryter menneskerettighetene, ikke skal få kjøpt norsk militært materiell eller våpen:

Vi kan ikke unngå å lure på om det var lyden av norske raketter eller ammunisjon vi hørte slå ned nær vår familie før linjen ble brutt.

«Uavhengig av Jemen-krigen er det neste spørsmålet om vi skal handle forsvarsmateriell med land som Saudi-Arabia, Emiratene og Bahrain. Menneskerettighetssituasjonen i disse landene er så dårlig at vi ikke burde selge til dem. Det er stor risiko for at vi deltar i undertrykking av befolkningen der forsvaret kan brukes i så måte. Saudi-Arabia er en stor eksportør av ekstremisme gjennom sin wahabistiske ideologi og tunge finansiering av moskeer og koranskoler rundt omkring i verden,» sier Solhjell.

«For guds skyld, ikke mer våpen.» Telefonen ringer igjen. Det går et lettelsens sukk gjennom Wojoud når hun hører morens stemme: «Det gikk heldigvis bra denne gangen, men det er fryktelig for oss å leve sånn. Vi blir alle traumatiserte og lever i konstant frykt,» forteller min svigermor på mobil fra Sanaa.

Vår familie har vært heldige så langt. De lever, i motsetning til naboene noen hus bortenfor. De forteller at det siste de trenger nå, er at noen av partene i krigen skal få mer våpen og ammunisjon, og at de er glade for at ammunisjonssalget fra Norge har blitt stoppet. Min svigerfamilie tilhører ikke noen gruppering eller noe parti, de vil bare ha slutt på krigshandlingene. De forteller at alle kjenner noen som har mistet livet i krigen. Ifølge tall fra FN har over 3000 sivile blitt drept, og 21 millioner trenger nødhjelp og sulter i Jemen. Mens telefonsamtalen nærer seg slutten, hører vi fortsatt duren av fly over Sanaa. Min svigermor avslutter: «Alt vi trenger er fred nå, så vi kan leve livene våre. For guds skyld, ikke mer bomber, ikke flere raktetter, ikke mer våpen. Denne galskapen må ta slutt.»

Les også:
Norsk militærutstyr bak angrepet i Jemen
Krigsnasjonen Norge og krigen i Jemen

«Norge hjelper diktatorene»
Krigsforbrytelser med norsk ammunisjon?
Nordmann blant bomber og skadde i Jemen
«Norske myndigheter mangler ryggrad»


Kjære leser. Du har nå 2 frie artikler igjen denne måneden. Tegn gjerne et abonnement, eller logg deg inn under om du har et.Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)