Ny kulturredaktør i Ny Tid

– Kulturpolitikken kan være ensidig. Vi trenger mer internasjonal kulturdekning, sier Louiza Louhibi. Som Ny Tids nye kulturredaktør har hun en plan.

Dag
Tidligere redaktør i Ny Tid (-2016).


Kulturelt. – Jeg gleder meg til å komme igang, sier Louiza Louhibi.

I Ny Tids 8. mars-utgave intervjuet Louhibi en feminist foran Kvinnedagen. 26. mars kom det så fram i Klassekampen at den tidligere Morgenbladet-spaltisten også tar over som kulturredaktør i herværende avis. I dagens utgave kan du lese hennes første kulturkommentar, «Våryr», i Ny Tids Tendenser-seksjon.

De siste par årene har Louiza Louhibi, tidligere aktiv i Aps likestillingsutvalg, vært sentral i flere norske tv- og mediedebatter. I februar 2012 ble debattanten tildelt prisen Fritt Ords Honnør, blant annet «for aktivt å ha imøtegått ekstreme holdninger som har religiøs og politisk forankring». Louhibi hadde da opprettet en egen Facebook-side mot ekstremisme på nett.

Du har trukket deg tilbake fra samfunnsdebatten den senere tid – hvorfor?

– Det å være samfunnsdebattant har vært en fin anerkjennelse. En reise på godt og vondt. Men livet går i prosesser, og for meg har det vært viktig å reflektere over mine valg og hva jeg ønsker å gjøre videre i framtiden. Å være samfunnsdebattant over lengre tid, føltes ikke riktig for meg. Men all ære og respekt for de som holder på. Vi trenger alle de sterke stemmer stemmer vi har i et demokratisk samfunn. Jeg har ikke sluttet å engasjerer meg for den saks skyld, svarer Louhibi.


Øl, blues og soul

Hva er din beste kulturopplevelse? Og verste?

– Tja, jeg har mange gode kulturminner. En av dem er kanskje et takbryllup i Algerie i varmegrader. Musikk av all type sjangre. Bass. Mennesker. Kjente, nære og fremmede. Ja, jeg vil nok kalle det en kulturopplevelse. Jeg prøver å dra på så mange konserter jeg kan, og ofte på utstillinger. Da drar jeg heller på Kulturhuset, drikker øl og hører på blues og soul. Nå gleder jeg meg til lysere tider og sosialt samvær ute i det blå. Og uteplassene i Beirut.

Hva ønsker du å bidra med til Ny Tids kultursider?

– Nytt løft og nye ideer sammen med et godt team. Det er spennende å få lov til å være en del av en nisjeavis som har fokus på kvalitetsjournalistikk. Det har vært en del litteratur, men mangel på kunst. En avis er stadig i utvikling, og iblant må en oppløfting til både på papir og på nett.

Hva kan norsk kulturliv og norske avisers kultursider generelt bli bedre på?

– Det kan til tider være litt Oslo-basert og lite mangfoldig. Det er frankofilifestival i disse dager, men jeg har ikke sett noe særlig til dekning av det. Kulturpolitikken kan også være for ensidig iblant og svært lite internasjonal. Jeg ønsker et sterkere fokus på dekning av internasjonalt kulturliv. Men jeg skal ikke komme med for mange lovord nå. Ført og fremst må jeg bruke tiden min på å komme meg inn i min rolle som kulturredaktør, bli kjent med teamet jeg skal jobbe videre med og finpusse kulturdelen. Så får tiden vise hva vi har greid å få til. Våren er perfekt for litt dugnadsarbeid.

Du har tidligere vært med i Aps likestillingsutvalg: Oppleves da ikke dette tidligere SF-organet og det ofte Ap-kritiske Ny Tid litt vel radikalt?

– Som mange andre har jeg vært politisk engasjert, vært medlem i eller hatt verv i et parti. Jeg meldte meg ut for å jobbe med journalistikk. Nå som jeg går inn som kulturredaktør, vil jeg fokusere på å en mangfoldig og partiuavhengig kulturpolitikk i avisa. Kultur samler folket.

Kvalitetssøkeren

Du er en kjenner av klassisk fransk språkkultur, den surrealistiske maleren Magritte og tidvis surrealistiske norske samfunnsdebatter. Men er du kosmopolitisk og flerkulturell nok for globalradikale NT?

– Jeg vil nok si at jeg er svært kosmopolitisk av meg. Jeg bor i urbane Oslo og er omringet av kulturfolk daglig. Jeg er også heldig som har en flerkulturell bakgrunn, noe som har vekket en stor interesse for fransk litteratur og musikk fra ulike deler av verden. Jeg har søstre og venninner med barn, så jeg opptar meg også veldig i barnas kulturverden. Kultur samler folk og gir også rom for samfunnskritikk. Kultur er en viktig del av et demokratisk samfunn.

Louiza Louhibi (23)

  • Mottok Fritt Ords Honnør i februar 2012, etter å ha opprettet en Facebook-side mot ekstremisme på nettet. Varslet PST om trusselvideo mot norske statsinstitusjoner.
  • Tidligere med i Aps likestillingsutvalg og nestleder i Blindern AUF. Tidligere samfunnsdebattant og spaltist i Morgenbladet. Jobber som kulturarbeider på Kulturhuset.
  • Danset tidligere jazzballet og streetdance. Hører på fritiden mye på musikk i sjangrene blues og soul. Dyrker også kunst.

---
DEL