Ny dom skjuler spor

Den 14. desember fikk politioffiseren Pavljutsjenkov elleve års fengsel for medvirkning til drapet på journalisten Anna P. Hvem som gav ham ordren, har vi ennå ikke fått vite.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 20.12.2012

elena-milashinaSend din reaksjon til debatt@nytid.no

Elena Milashina er journalist i den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta. Hun er tidligere kollega av Anna Politkovskaja og skriver eksklusivt for Ny Tid.


Hver fredag skriver noen av verdens ledende ytringsfrihetsforkjempere eksklusivt for ukemagasinet Ny Tid. Våre Uten grenser-spaltister:Parvin Ardalan (Iran), Irshad Manji(Canada), Nawal El-Saadawi(Egypt),Elena Milashina(Russland),Tiam Irani (Iran),Martha Roque (Cuba), Ethel Irene Kabwato (Zimbabwe), Tsering Woeser (Tibet), Malahat Nasibova (Aserbajdsjan) og Nyein San (Burma).Mord. Den 14. desember ble den første dommen i saken om drapet av journalisten Anna Politkovskaja (1958-2006) utstedt. Aktoratets sak mot den tidligere politimannen, Dimitrij Pavljutsjenkov, for deltakelse i mordet, er blitt skilt fra selve hovedetterforskningen.

Dette har skjedd etter at Pavljutsjenkov hadde gjort en avtale med etterforskningsavdelingen. Dommen over ham har gått meget raskt og hele prosessen var over i løpet av to dager.

Journalistene fikk love til å høre aktoratets og forsvarets appeller, men måtte forlate rettslokalet etterpå fordi detaljene i saken var hemmelige.

Politimannen har blitt dømt til 11 års fengsel. Annas pårørende har ikke anerkjent dommen, fordi Pavljutsjenkov ikke har navngitt den som bestilte mordet – noe han hadde lovet å gjøre.

Etter å ha lest gjennom rettsnotatene, har Anna Politkovskajas barn kommet til at Pavljutsjenkov ikke har holdt det han lovet.

– Den tidligere politioffiseren var ikke en utskremt brikke i spillet, men en av hovedmennene i planleggingen av mordet, som brukte sin tjenestelige autoritet og sine muligheter for å ta livet av moren vår, lyder den offisielle uttalelsen fra Vera og Ilja, Anna Politkovskajas barn.

Organisert overvåking

Da mordet fant sted, ledet Pavljutsjenkov den fjerde avdelingen i Moskvas kriminalpoliti. Dette er en hemmelig avdeling som utfører overvåkning og skjult etterforskning av mistenkte i kriminalsaker. I følge russisk lov er det bare rettsvesenet som kan beordre denne typen overvåkning.

Pavljutsjenkovs rolle var ifølge de pårørendes advokater å forkludre de tekniske sporene i saken. Selv har han sagt at han kun fikk en ordre om organisert overvåkning av Politkovskaja, av en av sine gamle venner, den tsjetsjenske gjenglederen Lom-Ali Gajtukaev.

Han skal ha gitt Pavljutsjenkov mordvåpenet. Men både aktoratet og den myrdede journalistens kolleger mener de har all grunn til å tro at det var Pavlutsjenkov selv som gav ordre til morderne, helt fram til drapsøyeblikket.

Under etterforskningen kom det fram grufulle sannheter rundt flere forbindelser mellom Moskva-politiet og flere kriminelle handlinger, inkludert fem mord. Én av disse sakene var mordet på den amerikanske journalisten Paul Khlebnikov, som jobbet i Russland fram til han ble myrdet den 9. juni 2004. I denne saken er ingen blitt dømt.

Overvåkningen

Fra etterforskningsmaterialet i Politkovskaja-saken er det kommet fram at politiet overvåket henne i to skift: Mellom klokken 8 og 14, og ett mellom 14 og 21. Det ble brukt to politibiler i hvert skift, og seks politimenn var involvert.

Slik kan vi nå fastslå at det i de to ukene før mordet var involvert 12 politifolk fra Moskva-politiets hemmelige tjenester. De har ikke fått noen offisiell lønn for dette, og de har sagt de trodde at de fulgte etter henne av en offisiell grunn.

Kan vi tro på at Pavljutsjenkov, om han var en helt ordinær avdelingssjef, kunne ha disponert så store ressurser til denne operasjonen uten sine overordnedes vitende og vilje?

Dette spørsmålet var ikke retten interessert i. Pavljutsjenkovs ledelse har ikke en gang fått noen reprimande. De menige i politistyrken, som indirekte har deltatt i mordet, har heller ikke blitt stilt til ansvar.

Retten stilte heller ingen spørsmål om hvem som hadde bestilt mordet eller om hvem som gav penger til å organisere handlingen – men det er all grunn til å regne med at Pavljutsjenkov vet svaret på disse spørsmålene.

Den «korrekte» versjon

Dommen politimannen har fått, har faktisk gitt legitimitet og politisk motiv for å tro på at mordet var bestilt – en teori som, rett etter at mordet fant sted for seks år siden, ble lansert av president Putin. Han mente at den russiske eksil-oligarken Boris Berezovskij var den skyldige.

Siden den gang har påtalemyndighetene jobbet for å skaffe bevis for Berezovskijs forbindelse til saken. Her har Pavljutsjenkov vært til stor hjelp:

Etterforskningskomiteens talsmann, Vladimir Markin, uttalte nettopp at den dømte politimannen har «blitt fortalt av Gajtukajev at det var Berezovskij og Zakajev som bestilte mordet på Politkovskaja» (Ahmed Zakajev er tidligere statsminister i Tsjetsjenia og er nå i britisk eksil).

Det virker som om det nå er i ferd med å utvikle seg en «korrekt» versjon av hendelsesforløpet rundt mordet – en versjon som skal føre til en dom, samtidig som den slører sporene til den som bestilte mordet.

Det kommer ikke til å bli noen overraskelse om Pavljutsjenkov blir satt fri av helsemessige årsaker om ikke lenge. Og hvem som bestilte mordet på Politkovskaja, får vi aldri vite.

Oversatt fra russisk av Kristian Krohg-Sørensen


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 21.12.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)


Kommentarer