NAN GOLDIN

Nostalgiske outsidere

Tre kvinnelige dokumentarfotografer – Lisette Model, Diane Arbus og Nan Goldin – stiller ut sine samtidsfotografier av marginaliserte og helt ordinære menneskers ufullkommenheter.

Pinar Ciftci
Ciftci er skribent og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 06.03.2019

UTSTILLING: Lisette Model, Diane Arbus, Nan Goldin. Galerie Westlicht i Wien.

Utstillingen Model Arbus Goldin på fotogalleriet WestLicht i Wien tar oss med på en nostalgisk reise inn i livet til outsiderne og hverdagsmenneskene før i tiden.

Tre verdenskjente dokumentarfotografer – Lisette Model (1901–1983), Diane Arbus (1923–1971) og Nan Goldin (f. 1953) – stiller ut sine samtidsfotografier av marginaliserte og helt ordinære menneskers ufullkommenheter. Fotografiene er intime og mangfoldige og vekker latter, sorg og nysgjerrighet om hverandre.

AV NAN GOLDIN

Det ordinære

Wienerske Lisette Model, som bosatte seg i New York etter å ha vært innom både Paris og Italia, avbildet 40-tallsmenneskers svakheter i hverdagslige situasjoner. Hun er best kjent for sine gatefotografier av den ordinære amerikaneren. Fra 1951 fram til sin død i 1983 arbeidet hun som lærer ved the New School i New York, der blant andre Diane Arbus var hennes elev.

AV LISETET MODEL

Det ordinære i verkene hennes er slående vakkert i sin enkelthet. Hun avdekker og konfronterer subjektet ved bruk av snapshots for å eksponere øyeblikk av sannhet mellom fotografen og den fotograferte: «I am a passionate lover of the snapshot, because of all photographic images it comes closest to truth.»

Hun får meg til å tenke på tiden vi lever i – hodet mitt fylles dessverre raskt opp av mørker tanker. «Var det bedre å leve da enn nå?» spør jeg meg idet nostalgien brått slår meg som synet av gyllenrosa skyer i solnedgang. Det er en god, men midlertidig følelse som følger meg der jeg går fra det ene verket til det andre.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer