Norske misjonærer inn i Irak

– Mange misjonærer – også norske – har reist eller er på vei til Irak. Islam er i oppløsning, og mulighet for misjon i landet er gyllen, sier Frank Kaleb Jansen, nyvalgt nestleder i Kystpartiet og pinsevenn med mange misjonsjern i ilden.

Ny Tid

Saddam Husseins fall har i mange kristnes øyne skapt en gyllen mulighet til å spre kristendommen i landet.

Ja, mange amerikanske misjonsorganisasjoner mener sågar at tiden fram til amerikanerne og britene gir fra seg okkupasjonsmakten i Irak representerer en historisk mulighet – «a window of opportunity» – som bør utnyttes i «krigen om sjelene».

Ifølge den britiske nettavisen «telegraph.co» strømmer derfor amerikanske misjonærer i disse dager til Irak for å «frelse» muslimene fra deres «falske» religion – ofte under dekke av å drive humanitært arbeid.

Og de ivrigste er kristenfundamentalistene, som Southern Baptists og Samaritan’s Purse, sistnevnte ledet av den legendariske vekkelsespredikanten Billy Grahams sønn, Frank Graham.

En ringerunde til et utvalg av de rundt 50 norske organisasjonene som driver misjon i utlandet viser alt fra skepsis til å drive evangelisering i et okkupert Irak, til overbevisning om at Irak er modent for misjonering og norske misjonærer.

– Ja, det er mange som reiser til Irak eller allerede er der, også nordmenn. Misjonærene er i landet og forkynner evangeliet, sier Frank Kaleb Jansen, som i oktober ble valgt til nestleder i Kystpartiet.

– Irak blir kristent

Kaleb Jansen, som er pinsevenn, nærmer seg 68 år og har et imponerende rulleblad i kristen sammenheng på begge sider av Atlanterhavet: Han grunnla og er president i organisasjonen Bibles for All, med kontor i Drammen, Colorado Springs og Moskva, han sitter i styret til den kristne organisasjonen Adopt-A-People Clearinghouse, han har vært redaktør av den kristne TV-kanalen Omega TV, har skrevet misjonsboka «Target Earth», utarbeidet elektronisk kart og oversikt over alle verdens folkeslag, sitter i styret til organisasjoner som Ungdom i Oppdrag, og så videre.

På spørsmål om Irak etter Saddam Husseins fall er en gyllen mulighet – «a window of opportunity» – for kristen misjon, svarer han uten å nøle:

– Ja, det vet jeg er et faktum, både for Irak, Afghanistan og Nord-Korea. Dette er samfunn som er i oppløsning og hvor fattigdommen øker. Jeg tror at Irak kommer til å bli et kristent land. Islam har ikke hjulpet befolkningen til materielle goder. Det er det de kristne som kan; ingen andre driver med slik hjelpearbeid som de kristne, sier kystpartiets nye nestleder.

– Norske misjonærer i Irak

Kaleb Jansen er opptatt av holistisk kristendom, en helhetlig kristendom hvor forkynnelse går hånd i hånd med nødhjelp og omsorg for medmennesket. I Irak var norsk misjon før krigen i fjor konsentrert om nødhjelp og distribusjon av Bibelen.

– Men det har ikke vært så mye tradisjonell korsfarermisjon i Irak tidligere, påpeker Kaleb Jansen.

Etter Saddam Husseins fall oppfordres de kristne – inkludert nordmenn – ifølge pinsevenn-mannen til å engasjere seg både i å bygge opp igjen landet og drive nødhjelp, og å forkynne det kristne budskapet.

– I dag finnes det mange misjonærer i Irak, også fra Norge. De er i landet og forkynner evangeliet, som betyr at de snakker med folk om Jesus, sier Kaleb Jansen.

Han er ikke redd for at hvite misjonærer fra Norge og Vesten skal bli oppfattet som en forlengelse av okkupasjonen.

– Nei, de blir ikke oppfattet som en del av okkupasjonsstyrken og har ikke opplevd problemer. Hvis du drar til Irak av kjærlighet, vil du ikke oppleve problemer. De kristne spør i nestekjærlighet; hva kan vi gjøre for dere, forklarer 67-åringen.

– Islam er i oppløsning

Kaleb Jansen er heller ikke redd for at hvite kristne skal oppfattes som korsfarere i Irak.

– Man har lært av historien å ikke være så dum når man bringer kjærlighetens budskap videre. Som jeg skrev i boka «Target Earth», som Gro Harlem Brundtland bestilte til alle sine statsråder da hun var statsminister, så er helheten viktig, sier han, og gjentar menneskets behov for både åndelige og materielle verdier.

Personlig synes han det var bra for irakerne både åndelig og materielt at Saddam Hussein ble styrtet.

– Sånne regimer må bort, ikke bare sett ut i fra kristendommen, mener Kaleb Jansen, uten at han vil ta stilling for eller mot USAs angrep på Irak.

– Jeg var ikke engasjert i det hele tatt i det spørsmålet. Men jeg var litt kritisk til at det ikke var forståelse for årsaken til terror, sier han, og legger til sin forklaringsmodell:

– Det vi kaller terrorister ser sin tro på Islam gå i oppfyllelse når Islam går i oppløsning. For deres forståelse – og da snakker jeg om sjiamuslimene – er at endetiden er der når islam kollapser. På grunn av forfallet i Islam vil vi få se større og større konfrontasjoner framover.

Fokus på muslimene

Selv ser Kaleb Jansen terrorangrepene 11. september 2001 som et tegn på endetiden.

– Jeg opplever det som skjedde i USA den gang som en del av Johannes Åpenbaring i Bibelen, sier nestlederen i Kystpartiet, som forteller at han valgte å gå inn i partiet fordi det er verdikonservativt basert på kristendommen – og motstander av EU og EØS.

Hans iver etter misjonsvirksomhet i Irak henger sammen med en strategi som protestantiske organisasjoner vedtok i Singapore i 1989.

300 ledere av protestantiske misjonsorganisasjoner møttes da og dannet organisasjonen AD 2000. Målet var en misjonsoffensiv fram mot år 2000 innenfor det de kalte «vindu 10-40».

– Det betyr landene i Afrika og Asia som ligger i beltet mellom 10. og 40. grader nord. For det var her, i Nord-Afrika, Midtøsten og land som India og China, at det var ekstremt mange analfabeter, stor fattigdom og få kristne. Og det vi spesielt fokuserte på var den muslimske verden, forteller Kaleb Jansen.

– Tre bønnekorstog

Resultatet av AD 2000 var ifølge Kaleb Jansen en rekke kampanjer, deriblant Adopt-A-People, som han selv ledet fra 1991 til 1994, og en omfattende bønnekampanje ledet av organisasjonen World Prayer Senter i USA.

– Sistnevnte arrangerte tre bønnekorstog på 90-tallet, hvor kristne fra hele verden dro til landene i «vindu 10-40», oppsøkte mennesker i nød og ba for dem der og da. Det første korstoget førte til at 29 millioner kristne dro ut og viet seg til bønn, og da det tredje korstoget gikk av stabelen var vi oppe i 59 millioner kristne, sier Kaleb Jansen.

Slik sett er misjonærene som i dag strømmer til Irak bare en naturlig fortsettelse av det som startet med AD 2000 i 1989, mener nestlederen i Kystpartiet.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.