Norske høyeksplosiver til Taiwan

Gjennom flere år har norske myndigheter avslått søknader om våpensalg til Taiwan. Likevel er det norske høyeksplosiver i Hellfire-rakettene Taiwan nå ruster opp med.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 21.04.2006
[våpeneksport] Ifølge offisiell norsk politikk eksporterer ikke Norge våpen til Taiwan. Nå kan Ny Tid avsløre at Taiwan har fått norske høyeksplosiver i rakettmotorene i sitt nye våpenprogram.

I byen Troy, Alabama, har Taiwans nye luft-til-bakke-raketter blitt skrudd sammen. Et halvt års produksjonskapasitet gikk med til å dekke øyas behov for nye våpen, til avskrekking for sin militært overlegne storebror Kina.

Kina står på Utenriksdepartementets svarteliste over land Norge ikke kan eksportere våpen til.

Ettersom Norge ikke eksporterer våpen til Kina, og samtidig anser Kina og Taiwan som ett land, er det helt uaktuelt for Norge å selge våpen til øya.

– Ifølge Norges ett-Kina-politikk er Taiwan å betrakte som en del av Kina. Norge eksporterer ikke våpen til Kina, dermed ei heller til Taiwan, opplyser Jonas Gahr Støres informasjonsrådgiver Frode Overland Andersen.

USA har en helt annen holdning til å eksportere våpen til Taiwan. Landets militære opprustning har bidratt til økt spenning med fastlandet.

– Hellfires dødelighet og godt testede egenskaper i kamp, koblet med evnen til presise treff, vil gi Taiwans væpnede styrker det beste luft-til-bakke-våpensystemet i verden, sa Mark Stenger, direktør i Lockheed Martins avdeling Air-to-Ground-Missile Systems da nyheten ble kjent i fjor.

Bedriften Dyno Nobel på Hurum har siden 1996 levert RDX, et militært høyeksplosiv, til motorene på Hellfire-rakettene. Dette ble bekreftet av Alliant Tech Systems og Lockheed Martin i arbeidet med Erling Borgens dokumentarfilm Et lite stykke Norge.

Alliant leverer rakettmotorene til Lockheed Martins Hellfire-raketter, og bekrefter på sin side at de benytter seg av Dyno Nobel i Norge som sin leverandør av RDX.

Representanter fra både Lockheed Martin og Alliant har vært på Hurum en rekke ganger for å inspisere produksjonsprosessen.

Dyno Nobel bekreftet i vinter at selskapet fortsatt leverer høyeksplosiver til Hellfires rakettmotorer. Ny Tid har nå forsøkt å få selskapets kommentarer til USAs rakettsalg til Taiwan, i lys av at USA og Norge har helt ulik politikk i forhold til våpensalg til øya.

– Dette er vi ikke kjent med, og ville ikke kommentert om vi kjente til det, sier informasjonsdirektør Brad Larson i Dyno.

Han understreker at Dyno ikke har for vane å kommentere enkeltkontrakter, og henviser til Utenriksdepartementet for kommentarer rundt lovligheten i eksporten.

Utenriksdepartementet valgte å besvare Ny Tids spørsmål skriftlig. I uttalelsen fra departementet heter det:

«Ved salg av sprengstoff fra Dyno Nobel utsteder kjøper en Own Production Declaration (OPD). Det garanterer for at varen ikke videreselges eller re-eksporteres separat. Sprengstoffet har ingen selvstendig funksjon og samordnes med andre deler og komponenter til sluttprodukter. Disse produktene er ikke norske. Det er således ikke mulig for en leverandør av deler og komponenter å sikre seg full kontroll med sluttproduktet, og hvor det havner. Det er eksportkontrollregelverket i det landet som setter sammen sluttproduktet som gjelder. ».

Krever garantier

Norges Fredsråd mener at norske myndigheter må stille sluttbrukergarantier som hindrer våpensalg til svartelistede land.

– Denne saken illustrerer nøyaktig det poenget vi har prøvd å få frem i årevis. Det må stilles krav om sluttbruker-garantier også av Nato-land som kjøper norske våpen, sier Babs Sivertsen, daglig leder i Norges Fredsråd, en paraplyorganisasjon for fredsorganisasjoner som har hatt våpenhandel som et viktig arbeidstema siden organisasjonen ble startet.

– Når ikke det stilles krav om sluttbruker-garantier, vil vi se akkurat denne type saker gjenta seg. Våpen havner på avveie, sier Sivertsen.

HELLFIRE RAKETTENE:

  • Lockheed Martin, verdens største våpenselskap, betegner Hellfire som sin bestselger innen antipanser-våpensystemer.
  • 14 land har kjøpt raketten. Kjøperlisten inkluderer blant annet Taiwan, Israel og Norge.
  • Raketten gav nylig navn til Erling Borgens dokumentarfilm om Norges rolle i nyere kriger, fordi den inneholder «et lite stykke Norge», nærmere bestemt militære høyeksplosiver av typen RDX fra Dyno Nobel i Hurum.
Gratis prøve
Kommentarer