«Norske myndigheter mangler ryggrad»


Situasjonen i Jemen er bekymringsfull. Likevel selger Norge fremdeles våpen til partene. «Jeg er sjokkert over omfanget av alvorlige overtramp begått av stridende parter,» sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon i en nylig rapport om barn og væpnet konflikt. 

Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.
Email: tori.aarseth@gmail.com
Publisert: 2016-08-18
Jemen har sett en dramatisk økning i alvorlige overtramp mot barn etter at den Saudi-ledede intervensjonen startet i mars 2015, ifølge FNs rapport. Av barna som har blitt drept eller alvorlig skadet i krigshandlinger, står den Saudi-ledede koalisjonen ansvarlig for 60 prosent, mens Houthi-opprørerne står for 20 prosent, mener FN. Den Saudi-ledede koalisjonen, som også består av De forente arabiske emirater, Kuwait, Qatar og andre, står oppført blant parter som dreper og lemlester barn, og som angriper skoler og sykehus. Likevel får land i koalisjonen fortsette å kjøpe norske våpen.

Økt våpeneksport til koalisjonen. Ny Tid var den første norske avisen som omtalte at norsk salg av ammunisjon til De forente arabiske emirater fortsatte etter at krigen brøt ut og helt frem til januar i år. Emiratene deltar i krigen i Jemen med både bombefly og bakkestyrker. UD har nå satt foten ned for videre salg av ammunisjon til landet, men ikke for våpen generelt. Kommunikasjonssjef i UD Frode Overland Andersen har tidligere forklart Ny Tid at stater som griper inn i en borgerkrig, ikke omfattes av gjeldende praksis. «Vi legger i utgangspunktet ikke begrensninger på andre lands legitime bruk av forsvarsmateriell,» forklarte Andersen i april. «Det legges til grunn at det er borgerkrig i Jemen mellom houthiene og Jemens legitime myndigheter. Norges selvpålagte restriksjoner innebærer at vi ikke selger våpen og ammunisjon til partene i en borgerkrig – i dette tilfellet ikke til houthiene eller Jemen. Praksis har vært at intervenerende stater ikke anses omfattet av 1959-vedtaket.»

Siden Ny Tids avsløringer i april har norsk våpeneksport til emiratene fortsatt, ifølge tall fra SSB. Bare i mai og juni i år ble det eksportert til sammen 14,5 tonn materiell til en verdi av 24,2 millioner kroner innenfor kategorien «deler og tilbehør, til våpen til militær bruk som kanoner, artilleri, haubitsere, bombekastere o.l.» Stortingsmeldingen om norsk våpeneksport i 2015 viser også at eksport til koalisjonslandene økte i fjor sammenliknet med 2014. I løpet av 2015 solgte Norge varer og tjenester til militær bruk for til sammen litt over 148 millioner kroner til koalisjonslandene. Blant utstyret som ble eksportert i 2015, var kommunikasjonsutstyr til Saudi-Arabia, Qatar og Egypt og den tidligere omtalte ammunisjonen til emiratene som Nammo sto bak.

«Situasjonen for sivilbefolkningen ...


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)