Norsk tilslutning til FNs atomvåpenforbud er viktig for alle andre NATO land

Futuro-dopo la guerra. Marco de angelis (it). The last cat. Se libex.eu
ATOMVÅPEN: USA, Storbritannia og Frankrike begrunner delvis sine atomvåpen i alliertes sikkerhet. ICAN mener at Norge ikke skal akseptere dette.

ICAN er den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen. Denne kampanjen har også kontor i Norge, hvor Tuva Widskjold er koordinator. I denne stillingen har hun ansvaret for dialogen med de over femti organisasjonene som er partnere i ICAN Norge. Vi har intervjuet Tuva om hva det vil kunne innebære om Norge tiltrer FNs atomvåpenforbud.

– Hvorfor er det så viktig at Norge tilslutter seg FNs atomvåpenforbud?

– Atomvåpenforbudet stiller oss et tydelige spørsmål: Ønsker vi å ta avstand for bruk og trusler om bruk av atomvåpen eller ikke. Norges mål om en verden fri for atomvåpen virker mindre troverdig når Norge ikke tar avstand fra disse våpnene. Jeg mener at trusler om bruk av masseødeleggelsesvåpen er uakseptabelt, uansett hvem som besitter og truer med atomvåpnene.

«Det er ingen juridiske motsetninger mellom norsk NATO-medlemskap og tilslutning til FNs
atomvåpenforbud.» Tuva Widskjold

Det er flere årsaker til at norsk tilslutning til atomvåpenforbudet er av stor betydning. Før det første er Norge alliert med USA, Storbritannia og Frankrike, som alle har atomvåpen, og som delvis begrunner sine atomvåpen i alliertes sikkerhet.
. . .

Kjære leser. Du har i dag åpnet dagens to frie artikler. Kom evt. tilbake i morgen for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise