Jonas (19) styrer WikiLeaks.no

Mens USA fordømmer den fengslede Julian Assange, holder Jonas Braathen (19) WikiLeaks tilgjengelig fra Trondheim. Han har satt opp den norske speilsiden wikileaks.no.

Lekkasjer. Etter at flere tjenesteleverandører som Visa og PayPal har avbrutt samarbeidet med kontroversielle WikiLeaks, sørger støttespillere verden over for å holde nettstedet tilgjengelig.

Etter at nettstedet 28. november publiserte over en kvart million hemmeligstemplede dokumenter fra USAs arkiver, har lederen Julian Assange blitt utsatt for drapstrusler. Det pågår nå en nettkrig verden over, mellom tilhengere og motstandere av WikiLeaks.

På disse nettsidene kan Ny Tid i dag fortelle hvem det er som står bak wikileaks.no, som speiler hovedsiden til WikiLeaks. Det er nemlig den 19 år gamle Jonas Braathen, bosatt i Trondheim.

I sitt første intervju understreker Braathen at han har høstet mye ros for sin støtte til det omstridte nettstedet.

– Jeg har mottatt e-post fra flere som takker for at jeg registrerte domenet, samt en IT-bedrift i Tromsø som tilbød seg å bistå i forbindelse med opprettholdelse og beskyttelse av nettstedet. Heldigvis er det tusenvis av engasjerte som har satt opp speilsider, slik at sensur av WikiLeaks er så å si umulig, skriver Braathen i en e-post til Ny Tid.

Han har så langt ikke fått noen negative tilbakemeldinger eller opplevd press fra noen som ønsker nettsiden stanset.

– Domenet ble registrert allerede i mars 2009, noen uker etter at WikiLeaks lekket dokumenter fra Kaupthing Bank i forbindelse med den økonomiske krisen på Island. En stund etter dette gikk WikiLeaks ut og ba folk registrere domener som fortsatt var ledige, for å unngå at de ble snappet opp av «domenehaier» ute etter profitt, forteller han.

Den unge Sarpsborg-mannen, som i dag er bosatt i Trondheim, mener det er viktig at WikiLeaks ikke blir kneblet.

– WikiLeaks gjør det enkelt for de som sitter inne med informasjon om uetiske handlinger å gjøre den offentlig kjent, uten at kilden selv bli pekt ut som budbringer. Bare mengden informasjon som er blitt sendt inn til WikiLeaks, forteller oss at det er et stort behov for en slik aktør. WikiLeaks lar seg ikke true av makten og bringer oss et skritt nærmere ekte pressefrihet.

Firmaet Braathen har benyttet til å registrere domenenavnet, er Domeneshop i Oslo.

– Domenenavnet er registrert hos oss. Men det er en fjerdedel av alle norske domener, så det overrasker meg ikke, sier styreformann i Domeneshop, Dag Øien, til Ny Tid.

Etter et voldsomt press fra amerikanske myndigheter har flere selskaper stoppet sine tjenester til WikiLeaks internasjonalt. Torsdag 2. desember opplyste også serverselskapet EveryDNS at det hadde stanset den såkalte DNS-tjenesten til WikiLeaks, en funksjon som kobler domenenavn til bestemte servere på internett. Dette gjorde at nettadressen wikileaks.org sluttet å fungere. Domeneshop leverer i dag tilsvarende tjeneste for det norske domenet.

– Kunden bruker vår tjeneste til å håndtere sin DNS-informasjon, som spesifiserer hvor WikiLeaks-serverne ligger. Dette er det samme som EveryDNS tidligere gjorde for wikileaks.org. Dette er ikke noen ressurskrevende tjeneste, og vi har ikke opplevd noen unormal trafikk via det norske domenet.

Firmaet har ikke fått henvendelser fra noen som ønsker nettstedet sperret. Det skal mye til å stanse en slik tjeneste, forteller Øien.

– Vi måtte i så fall vi se nærmere på hvilken argumentasjon som ble brukt. En sperring krever en klar juridisk begrunnelse. ■

---
DEL