Norsk militærutstyr bak angrepet i Jemen


Alle de fem landene som bomber Jemen har kjøpt militærutstyr av Norge. Men stortingsflertallet vil ikke stramme inn reglene for våpensalg.

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2015-03-31

Mandag ble minst 45 sivile som har flyktet fra kampene i Jemen drept av bomber fra saudiarabiske fly. De drepte bodde i en flyktningleir som FN har satt opp for å beskytte sivilbefolkningen i Al Mazrak, nord i Jemen. Flyene skulle trolig bombe en base i området der det var houthisoldater, men traff i stedet flyktningleiren som huser flere hundre familier. Snart kan bakkeinvasjonen i Jemen komme, noe som vil føre til at flere sivile vil dø og lide. «Luftangrepene blir mer og mer intense for hver natt som går, og nå bomber flyene også om dagen. Vinduene våre skjelver og huset vårt dirrer. Panikken har startet å spre seg i befolkningen,» forteller Nina Aqlan fra Sana’a. Hun er 27 år gammel og kommer fra Jemens hovedstad. Aqlan har mastergrad i utviklingsstudier og jobber med FN-prosjekter for å bygge opp jordbruket i Arabias fattigste land. Hun tilhører ingen politisk fraksjon eller organisasjon, men har sterke meninger om bombingen: «Jemen har svært mange utfordringer, men én ting er sikkert: Denne krigen er ikke svaret. Jeg har vært i fredelige Oslo og Norge. For meg er det svært underlig at Norge, som er kjent som et fredsland, har solgt militært materiell og ammunisjon til landene som nå bomber Jemen. Norge bør ikke fortsette å bidra til denne konflikten som fører til at Jemen nå er mer delt enn noen gang,» sier Nina Aqlan. For én milliard. Saudi-Arabia leder en koalisjon på fem land som hver dag og natt siden 25. mars har bombet Jemen med rundt 200 fly. Norge har solgt militært utstyr til alle landene som deltar i operasjonen «Decisive Storm»: Bahrain, Qatar, De forente Arabiske Emirater, Kuwait og Saudi-Arabia. I 2013 solgte Norge ammunisjon for 26 millioner kroner til Emiratene, og mellom 2002 og 2012 eksportere Norge militært utstyr for 50 millioner kroner til det styrtrike, autoritære gulflandet. Saudi-Arabia har kjøpt militært utstyr fra Norge til en verdi av 650 millioner kroner mellom 2002 og 2012. For Kuwait er tallene 480 millioner kroner i den samme perioden. Qatar har importer militært materiell for over 60 millioner kroner de siste ti årene. I 2011 slo Saudi-Arabia, Emiratene og myndighetene i Bahrain blodig ned fredelige demonstranter som ville ha demokratiske reformer. Disse tallene kommer frem i rapporten til Changemaker, Hensynsløs våpeneksport? Eksport av norsk militærutstyr til autoritære regimer 2002–2012 og i regjeringens Stortingsmelding nr. 8 …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)