Mazar-politisjef avviser halshugging

Det var soldater ved FN-bygningen i Mazar e-Sharif som først skjøt afghanere. Det opplyser øyenvitner til Ny Tids Afghanistan-korrespondent, etter at en norsk kvinnelig offiser ble drept da FNs hovedkvarter ble angrepet 1. april. Danske aviser skriver at hun ble halshugget, men det avviser politisjef for Nord-Afghanistan, Mohammad Daud Daud, overfor Ny Tid.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Angrep. Minst 11 mennesker ble drept etter opptøyer 1. april i Mazar e-Sharif i Nord-Afghanistan.

Ny Tid snakket med Mohammed Daud Daud, politisjef for Nord-Afghanistan, på telefon fredag kveld. Han kan fortelle følgende:

– En norsk, en svensk og en rumensk statsborger, samt fem nepalesiske vakter, er drept. Omtrent 20 mennesker, inkludert FN-ansatte, er såret, uttaler Daud til Ny Tid.

I tillegg er minst tre lokale afghanere drept etter demonstrasjonene i byen fredag 1. april.

Politisjefen opplyser så til Ny Tid:

– Vi har arrestert en væpnet mann fra grupperingen, sier Daud til Ny Tid.

Han gir ikke ut ytterligere informasjon om den arresterte skal være tilknyttet noen spesiell gruppering.

Flere internasjonale medier, som Reuters, rapporterte fredag at to av de FN-ansatte skal være halshugget. Lørdag 2. april påstår Ekstrabladet i Danmark det samme om den norske drepte.

Den 2. april avviser imidlertid politiet i Mazar e-Sharif en slik drapsmetode overfor Ny Tid.

– Det var en mannlig FN-ansatt som ble skutt i hodet. Skadene ble så store at noen trodde det var snakk om halshugging, og rapporte dette til mediene. Men dette stemmer ikke, ingen ble halshugget, sier en ledende politioffiser i Mazar e-Sharif til Ny Tid.

Tusenvis av mennesker gikk ut i Mazar e-Sharifs gater fredag 1. april, i protest mot en medieomtalt brenning av Koranen i USA – noe som skjedde 20. mars.

Ny Tid intervjuer øyenvitnet Enayat i Mazar e-Sharif. Han sier at protestene ble voldelige etter at politiet begynte å skyte på demonstrantene nær FN-bygningen. Skuddene gjorde at to afghanske demonstranter fra folket skal ha blitt drept.

– Da brøt folk ned porten og gikk inn på FN-området. De tok geværene til de nepalske vaktene og drepte dem, forteller et annet vitne til Ny Tid.

Det norske Forsvaret bekreftet fredag kveld at en norsk offiser ble drept i Mazar e-Sharif.

---
DEL