Norges nye dronninger

Ukas valg: Språkkongene har abdisert, Queendom har overtatt tronen.


Publisert dato: 27/11/2006
[show] Hvordan oppsto egentlig den særegne sangstemmen til trønderrockeren Bjarne Brøndbo i DDE? Det hysterisk morsomme svaret får du i førjulstidens mest samfunnskritiske show: «Integrert som faen. Queens Raising Cash» på Parkteatret i Oslo.

De fem kvinnene i Queendom utøver en slik språklig oppfinnsomhet, selvironi og samtidssatire at showet burde være et «must» for alle i Språkrådet.

Ooops, der slapp katta ut av sekken, legemliggjort av Språkrådets direktør Sylfest Lomheim. Men han skal ikke få mer kritikk nå. Holder nå. Har lagt seg så paddeflat som «nordmann» at han ikke kan synke dypere. Trenger trøst nå, inspirasjon, ny kunnskap om det norske språk. Nettopp derfor tilbyr jeg meg å spandere Queendom-billetten på Lomheim. Slik at han kan lytte til «White Lies» av Haddy Jatou N’jie, se Asta Busingye Lydersen som sosialantropolog, Isabell Sterling som mannlig, pakistansk sjekker, Hannah Wozene Kvam som sørstatsbonde og Monica Ifejilika som Egners Baktus.

Men du må få ta imot billetten min fort, Lomheim. Bare tre show igjen. To neste uke, siste torsdag 7. desember klokka 19.

[bok] Språk er makt. Det vet vi nå. Men hvorfor vet vi det? Jo, mye på grunn av Språk er makt, boka til Rolv Mikkel Blakar fra 1973. Klassikeren viser hvor viktig det er med språklig definisjonsmakt. Språk er aldri nøytralt, alltid et sosialt maktmiddel.

Nå er boka til psykologiprofessor Blakar kommet i ny og revidert utgave på Pax. Men den språklige undertrykkelsen er ikke blitt mindre enn på 70-tallet, som Blakar skriver i det nye forordet:

«Ei meir gjennomreflektert forståing i opinionen av korleis spårket fungerer sosialt, skulle gjort oss meir motstandsdyktige mot det framandhatet som vi har sett gli gradvis inn i språket utover i 1980- og 1990-åra, og som i vårt nye tusenår har nådd stadig nye høgder.»

Og han fortsetter:

«Sjølv eldre, pene damer kan i dag snakke om «pakkis», eit uttrykk som naturlegvis vekker heilt andre assosiasjonar enn «pakistanar».»

Hmmm, kanskje lektyre før Språkrådet neste gang anbefaler bruk av «nxxxx»-ordet?

Ulempen med Språk er makt, er at man kan ta den på ordet. Altså at man snur språkvåpnene og definisjonsmakten. Omtrent slik:

Sylfest Lomheim er fra vestlandsbygda Hafslo i Sogn, og er en arbeidsinnvandrer til Oslo, hvor Queendom-kvinnene er født og oppvokst. Ikke har Lomheim lært seg språket i regionen han har flyttet til. Og viste han den nordnorske rausheten og gjestfriheten som kjapt kunne løst språkfloken. Man bør ikke kommentere den griserosa hudfargen hans, men man kan jo undre: Når skal han flytte tilbake dit han egentlig kommer fra?

Men slike primitive argumenter bruker man heldigvis ikke lenger i det multikulturelle Norge. Det har vi nemlig lært av Norges nye språkdronninger, Queendom. Som igjen har lest hjemmeleksa si, Språk er makt.

[lyd] Weird Al er tilbake! I 1984 hadde Alfred Yankovic en hit med Michael Jackson-parodien «Eat It!» Om kort tid kommer albumet Straight Outta Lynwood til Norge. Allerede nå kan du høre hans parodiske singel «Don’t Download This Song» på myspace.com/weirdal.

[tv] Også neste uke ser jeg på det beste som har skjedd tv-verden på: Al Jazeera på engelsk. Ses mest praktisk på internett via jumptv.com – bare en drøy hundrelapp for tre måneder.

Kommentarer